【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】

1001 回覆
1871 Like 50 Dislike
將來如果生仔 係咪淨係教日文算
如果年紀大有冇辦法永居?係咪要開公司請人做嘢先有計?
如果做左幾年野仲過唔過到日本拎pr,同巴打你一樣歲數,我直頭係你留係香港嘅版本
上面講fg得十幾廿萬一個月
咁日本既物價都幾貴
食個lunch都已經千幾二千yen
日文+英文會好D
中文就冇必要了
年紀大拎永居,日本開公司會易D,唔需要請人做野
但需要500萬日元資本金
否則就要搵到日本公司請自己做野,或者嫁/娶日本人
日文水平絕對有影響 不過好睇邊間公司
可以,睇有冇決心做
多謝ching
你識好多嘢咁 身邊多local朋友多啲定非日本人朋友多啲?
想喺日本識番啲去咗當地嘅香港人又難唔難?
但係食材價格同香港差唔多,甚至有時候仲平過香港
唔信咪唔好信上網出po使唔使除埋褲俾你睇
樓主住邊區?
可唔可以分享下啲樓點好過香港
點學日文?點學日本禮儀?
IT9個人認為已經係咁多行入面最易請架啦
你計過依家都夠70分 咁多數都係cv幾靚/N1
只要Interview發揮得好 日文ok 絕對有機會

Btw無理解錯既話
高度人才簽證個年薪好似唔計海外份工 係睇過到去日本個份 所以要注意返
不過正常返幾年工點都夠分
但係你要比較埋租金,日本租東京市中心20m-25m Sq(好細,不過一個人夠住)都係7-10萬yen,遠啲又平一截。
食嘅話自己煮可以做到400-600 yen一餐,公司有 cafeteria都會係哩個價。
搭車就真係比較貴,不過唔少公司會俾埋交通津貼。
Local朋友同非日本人朋友都算多
想喺日本識番啲去咗當地嘅香港人係幾難的
因為香港人通常有著數都會收收埋埋唔會拎出黎分享

呢點我覺得大陸人係好好的,大陸拎到d咩福利或者入到d咩大公司,考到d咩勁大學,
真係會係華人論壇度教人點樣做點樣面試,長久落去對華人社區係有好處
另外,事實上有好多人唔入籍,原因係唔想放棄特衰護照+BNO,
因為日本唔承認雙重國籍,即係話你如果想入籍,就要放棄特衰護照+BNO

提醒番大家 所有係靠自己如實申報
特別唔係人人有bno
同埋中國藉係放棄唔到
係出生而得到既國藉
日本唔比雙重國藉只係一個笑話
住東日本
淨係大細已經好過香港
我如果住香港,我要同屋企人一家五口逼幾百尺
扑野都冇地方
多睇日文書,日本電影,日本電視劇,日本動畫,日本漫畫
唔計舊同學同事同玩app 仲有咩方法識人
仲要d稅將來你老左會比退休金你 同埋公共醫療?
最重要農產品質素真係好好
師兄年薪幾多
https://www.immd.gov.hk/hkt/services/chinese_nationality/Application_for_Renunciation_of_Chinese_Nationality.html

本人已退出中國國籍+退出bno國籍

的確有人講大話申報自己冇bno,成功入籍日本+保留bno
但係被發現會有咩後果我唔知

希望各位唔係真心想成為日本人的話,請申請PR,或者不要來日本住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞