【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】

1001 回覆
1871 Like 50 Dislike
申請左wh
應該批嘅成數都大
宜家拎住個n2 但自己日文能力唔高
想讀返語文學校是否不智
但又會諗WH 博搵到份工簽我WORKING VISA會慳返啲時間
好15 16
請問樓主 學日文方面有冇咩要訣/技巧?
雖然暫時冇入籍日本呢個想法
但想學好日文
之前上過幾個月bb班
依家返工太忙加上冇錢
停咗響度 就嚟唔記得晒
keep到
祝你好運
想去日本
但唔想去啲咁商業化嘅地方
但唔商業化嘅地方會唔會好難搵到嘢做
我都知好矛盾,sor
重點係佢地要承繼老豆老母d遺產
呢排我都諗緊移居日本既可能性
但一來年紀 二來文化唔太想去到打工
比較想儲啲錢過黎做下小生意開下鋪仔過chill生活咁
但唔知應該從何入手
你身邊有無例子係唔經工作簽証都拎到pr? 會唔會好難?
我以為段野自己打
我都係鍾意日本嘢,日日睇日文youtube聽日文歌玩日本game,仲多過睇英國嘢
都係覺得融入唔到英國(又或者係我內心都唔太想融......)
睇動漫
每間學校唔同,多數都係申報家庭收入,但大多數都會俾面減d俾你
加寶 美寶 阿根廷寶呢啲不嬲出世有籍天生行運。
而且難聽講句東亞地區政治掛帥,衩拿護照同美加朋友喺日本角度無得相提並論。
留名
樓主真係好勁,有動力令自己留係日本仲要入埋籍

令我諗返起啱啱去日本讀書嗰陣都想畢業之後留係日本做嘢,然後入籍。雖然臨畢業之前嗰年決定去加拿大行Stream B

利申:返咗香港差唔多成年,日文已經唔太得同女朋友傾偈都係60%英文40%日文
我公司壓力在可接受程度內,
排外唔太感受到
有改姓氏
之前一直都係外國人名冇咩麻煩都係咁
真係覺得樓主好勁
支持
祝早日溝到日本妹
真係好睇邊行

你既新卒應該係日本大學新卒定係香港既大學新卒
但係亦都聽過人講動漫嗰啲句子平時日常生活唔會咁用法?
好想問下揾工既野,例如有咩日本既揾工網站,似jobsdb個啲,定係要自己揾公司再apply
利申:建築界
想約莫知個渠道去揾下

感謝樓主
睇你點取捨
如果已經有家庭
兩公婆係鄉下地方搵d工廠工都唔難
都夠生活
係冇得向上爬同難轉工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞