【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】

1001 回覆
1871 Like 50 Dislike
開公司冇生意點算
多謝樓主熱心share 好多問題都好詳細

本身無野想問淨係有啲感概

香港人本身唔share 我覺得係香港文化怕人起底
如果爆多啲嘢一上linkedin即刻相認
照你咁講你生活都OK喎
咁點解日本嘅出生率仲係咁低?

係咪超多大陸人移民過嚟
佢哋通常係咪會入埋籍?
想問吓樓主日本醫療服務同香港有無啲咩分別
你要賺好多錢先會交40%,細公司唔洗咁多
想問有冇咩在日香港人嘅group(eg TG group?) 可以join?

我見Facebook冇乜活躍嘅在日港人group

利申拎緊高等専門職ビザ過去果邊
冇錯係高度經營管理
想問有冇咩在日香港人嘅group(eg TG group?) 可以join?

我見Facebook冇乜活躍嘅在日港人group

利申拎緊高度専門職ビザ過去果邊
加盟某D品牌都係一條路既
要睇返你做開邊行
所以香港咁多移民,但係各國都冇香港人互助團
大陸人佢地真係可以算係守望相助(雖然都好多詐騙)
巴打初初學日文嗰陣每日學幾耐?我啱啱開始學五十音

喺香港其實有咩網可以搵到日本job?
移民後遇過最唔開心嘅事係咩
係香港讀咗個野雞水泡科topup degree 而家返緊啲admin文職 有自學日文到大概N2程度 想拎日本居留權 如果係日本可以搵到咩工作定過去報啲語言學校+master讀一年會好啲?係咪通常讀咩就做返個行
我生活比起好多人唔算好好,
不過我好滿足了
我知道我係香港的話唔會得到一樣既生活
講出生率,
不如你睇埋大陸,香港星馬韓台既出生率先好唔好
大陸人都係拎永住多,好少入籍
日本醫療服務更好更平,
不過強制要買既全民醫保就好貴
我都想知,
不如連登做一個
Expired*
入籍通常要放棄dual citizenship
廁所板係中國籍 要放棄好正常
但BNO係畸形野 持有人無跟Citizenship
日本會點叫你搞BNO果邊 我就唔清楚
我都係估估下
每日所有時間當自己係日本人咁生活
剩係睇日文書,日文網,日本電影電視動畫漫畫

以前未有疫情,會有日本公司黎香港搞招聘會,依家我都唔清楚
溝女失敗
搶唔到偶像演唱會飛
等樓主開,不過要考慮埋安全問題,畢竟周圍都係國安
推介你試試報語言學校+研究生(master準備課程)
唔一定要做返個行
想知更多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞