【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】

1001 回覆
1871 Like 50 Dislike
Thanks
有咗家室真係多好多嘢要諗
本身仲响度唸緊啲小朋友要讀私校定可以讀local
真係想考番個N1 試吓去日本發展
唔覺,反而我好自豪自己敬語講得幾好
咁食飯夾錢就個個比cash算?
你身邊係日本邊部分嘅人?
係咪有啲地區嘅人相對肯講自己意見?
搵佢地問下真實諗法
尤其提出本地人唔生
但係引入外地人呢個做法

對比香港情況
畀我都覺得政府/商界要做啲野去幫助本地下一代
而唔係搵外來勞動力囉
想知佢地咩諗法
識人係專業人士
想去日本定居
依家疫情可能冇哂d日本公司既香港招聘會
你搵搵有冇d online interview
做返整車呢行唔難,最難係每個零件既日文名
我搵個日本嗰啲搵工網,好多唔歡迎外國人用
永住者應該就難D
永住者本身都唔係無限制啦
好似一旦離境後365日內要有一次入國紀錄咁
(就似其他簽證 離開3個月都會比入管問咩事咁)
唔係都可能會無左
畢竟日本既PR 都算只係「在留資格」既一種

但好似樓主咁係帰化成為日本人呢
咁樣帶其實有無可能「日本人の配偶者等」
呢個反而網上其實都唔多資訊
可以讀local但小朋友要適應得到先得
突然全日文教學唔係咁容易,除非小朋友3-6歲左近
否則都係建議讀日本 既 中韓中小學
會有中文教學教日文
真係大多數人都俾cash
日本妹正,定港女正
永住同入藉最主要既分別係咩
你哋係用WhatsApp group?
定日本人興用Line?
未食過港女唔知道
想知樓主最後讀間大學係偏差值大約幾多
退中國藉整左幾耐?
會唔會好多麻煩野?
好有決心
上面講左,煩請追post
日本人用line的
香港搵工一律建議搵agent公司/linkedin
大部分agent公司都有自己system
同agent傾完計 了解你想搵咩工有咩要求 個system會比一堆jd你睇
見到有興趣㩒粒制agent就會幫你問 得唔得都好起碼慳好多時間
掟埋cv/cover letter佢會幫你執

當然同agent溝通都係全日文
年金夠唔夠生活?有冇香港噤濕鳩
普通公立大学,無謂講啦
Pr 有冇話每年要喺日本出現幾多日先可以保留?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞