【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】

1001 回覆
1871 Like 50 Dislike
日本人食唔食三文魚?
想知巴打嗰陣考日本大學係點準備eju同準備咗幾耐
可唔可以講下有關你改日本名啲嘢
可以利用日本既高度人材計劃
直接D講,如果日文接近完全唔識,又冇日本公司請自己做野,又想拎日本PR

可以去日本開間公司,
交1xxx萬左右日元稅
將自己變成高度人材,就可以1年多d申請到PR
高度人材制度有D似其他國家移民既計分方法
80分,住日本1年可申請PR
70分,住日本3年可申請PR
低於70分不適用於高度人材:住日本10年可申請PR
有咩想問我盡量答
off topic
突然諗起網上見過有人叫外送雞
但到咗之後係要佢幫手做裝修
有冇人仲有個source 我搵唔番
以我身邊既日本人黎講,佢地英文真係幾屎
可能因為我自己本身廢,身邊D人都係廢
有冇咩習慣/性格覺得自己融入唔到日本人?或者係咩人會比較易融入
日本名係人地幫你改定自己改有冇咩限制
其實個啲香港人係洗腦緊自己
明知香港愈來愈沉倫,但係自己冇錢走/冇勇氣走/想同親人愛人一齊唔想走
所以想像其他國家歧視自己,心靈安慰一下自己
冇任何準備,EJU成績垃圾,靠面試入學,
非常抱歉呢個俾唔到參考你
我係搵返對我有師恩既教授改的
香港人性格咁撚西,人地人際關係處事對人態度由細學到大,香港人乜柒都唔識去日本同入屠宰場冇分別
學費total用左大概幾多?
樓主屋企人對你要入籍日本有咩睇法
1.我暫時都自認融入到既
2.鍾意日本文化,又好享受日本生活既人會比較易融入
3.日本名係我教授改,有限制,不過其實大部分字都OK的
有D太覆雜的話可能先要更改咁
你搵另一半想香港人,華人,架妹?
人人諗法唔同既,我自己就覺得明明冇去過一個國家生活過,剩係去過旅行
又冇去了解過人地國家既規則既背景就無啦啦話人地歧視自己冇咩意思
請教樓主有關大學問
請問樓主的大學大約是那個ranking 的
日東專駒/關關同立/GMARCH?
另外想問 F Grade 大學學歷對搵工係咪有負面影響?
Degree Grad之後即刻到日本讀一年語言學校,出嚟當唔當新卒?
香港人性格西,但係其實適應力唔差的,智商又高
都係睇有冇心
我成功申請到50%學費減免,所以每年學費267900日元
4年即係1071600日元
我有睇過開公司,但佢唔係要強制僱用日本人先算數架咩?
我個同學做銀行半年話已經想quit轉返做私立老師
佢地非常支持我行自己既路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞