【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】

1001 回覆
1871 Like 50 Dislike

但係日本會計師要牌
咁不如一路讀一路考
會有效率啲
香港考試訓練完全就係為考MC而設
有D常識+sense就2/3揀1,其實唔難
本身語言學校已經勁貴
仲要由0惡補到至少n2,都唔知要幾耐
都係諗下算,冇乜機會做到,除非中左euromillions

個試嘅設計令就算係考到N1都唔代表你日文有達到嗰個level
好彩撞得啱D答案根本已經可以低空飛過合格
可以試下先嘅,個人覺得中文母語學日文本身已經有advantage
bno visa等拎到passport都要成6年,用E 6年學日文囉
目前規劃係九州大學或者京大
佢用DSE成績收人
應該大機會啲
樓主可摸耳講吓申請放棄香港同bno passport嘅流程
因為我都想入籍但無諗住離開日本
想知喺日本入面搞唔搞到
東京好好住 住遠啲嘅話多公園地方大
出市區都可以好快 但就要逼電車
下?我聽聞分兩隻色架喎
N1讀語言學校拎證書做唔做到野
直接喺香港搵日本工拎工作簽證易啲,定去讀一年語言學校再搵工轉簽證易啲
而家日文有N1,想睇下咩方法比較好
全部日本郵寄搞得掂,google就搵到
不過呢個接近最後一步黎唔洗咁急搞
好啦,all the best mate
5年期護照藍色
10年期護照紅色
其實google都見間間一樣價錢好似冇分別咁
既然係咁我睇吓邊間方便算

另外想問多個問題,我見你話係有改日本名
你本身有冇用中文名黎申請啲信用卡之類?
改名後手續煩唔煩?
我本身啲信用卡用晒中文名(日文音讀嘅拼音,唔係用返香港嘅chan tai man)
改名好似好多手尾要跟咁
如果有仔女而入到藉,仔女係咪都自動拎埋passport?
手續唔算好麻煩
頂,笑左,咁等我都努力下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞