【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】

1001 回覆
1871 Like 50 Dislike
樓主東日本邊度
年未年始一齊去叫雞
巴打恭喜你成功歸化
你係自己集齊啲資料定搵行政書事搞?

我都有考慮歸化,上年去過一次法務局面談
但係太多文件,又全部要跟足形式咁,Hea下Hea下就無搞
想問你係文件個到係點整法?
自己搞,跟足佢地要求就得
英文?
太崇洋了吧
英國還好
美國真係同中國有得揮
不如你開個post講下沙地阿拉伯同卡塔爾打工待遇
路過一問
例如想入大手企業
係咪需要關關同立/GMARCH以上?
有D甚至要早慶以上?
帝大算係早慶同級?

如果好似上面版友咁科大畢業
咁點樣計法?

如果科大/香港三大畢業/又或者top 6畢業
再加一個日本F級大學修士畢業

咁日本企業會當你係F級大學畢業定世界top250 大學畢業?
樓主依家係日本讀緊u 4月yr4 讀国際観光
唔一開始嚟日本係因為中意日本同日文所以先嚟 依家已經冇咗中意個感覺 純粹係當一個地方住
近排諗緊好唔好畢業之後去英澳加試下 因為依家個就職インターン都幾大壓力
樓主覺得點
係咪真架?
中野都要10萬以上
只要間大學唔係太差,之後一切都係靠你自己表現
唔洗太介懷邊間大學畢業
兩睇啦 係外國要租屋 香港就住屋企姐 如果係香港都要租屋生活 我諗都係55波 除非你話daddy一早比左間屋你住就唔同
如果請假要早幾耐申請?
可能我大洗啦
仲有樣嘢香港人好鐘意去世界各地旅行,日本搵300k嘅話應該難啲做到,當然都可以淨係國內玩就算,好似日本人咁,講到尾都係自己取捨啦
去多d地方試下體驗下,係好事黎,
唔需要逼住自己一定要住日本
喺香港食屋企住屋企唔俾家用 實儲得多啲

要比較嘅話 其實要拎返香港自己生活嘅生活費來比較
喺香港有daddy比屋嘅話賣咗間屋去外國買兩三間仲爽
以己度人
啫係宜家你算係日本籍香港永久性居民?
打開summo自己search啦
20m以上, 30年樓齡內,租連管理費8萬嘅話,山手線徒步10分鐘內都租倒
應該係,但我唔care香港居留權,冇左都冇所謂
想問下樓主係做IT咩類型既工,同埋假如26-27歲先去日本進修會唔會太遲
我諗仲有人當卡塔爾係第三世界
大部份人口都係外國人(打工),而本地人一律很有錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞