【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】

1001 回覆
1871 Like 50 Dislike
係英國勁難儲錢點去日本
OP 讀語言學校之前日文底係點?
屌真,喺英國月月清
可能到時要用老本俾留學錢,睇下有幾大決心

同埋如果冇番咁上下日文都幾難去,到時成30歲仲要嘥時間讀語言學校
我記得以前係有諗過儲錢去讀語言學校,但出左bno visa就冇左回事
我都有移民日本嘅計劃
請問讀一年language之後搵工實唔實際
因為好似入籍要求三百萬年收 交稅至少三年
唔係專業人材如IT人士嘅話 做普通嘅工有冇機會
我覺得齋讀一年書之後可能搵唔到符合要求嘅工作

sad
好似考個N2呃多10分穩陣
我得N5,考N2一般要幾耐
入籍果刻係要show退出國籍証明
如果你冇用過bno入日本,理論上真係可以隱瞞的
佢會唔會查,佢點樣查,佢查到會有咩後果,
我唔知
不過我冇興趣留bno,亦唔想講大話
我既考慮係,
我所愛既文化全部都係日本文化,亦愛日本既生活日本既一切
我希望自己以一個日本人既身份生活
當然仲有一個原因就係我唔想再繼續共享中國人的榮耀
google是但一間應該就ok了
香港政府唔鼓勵本地人生育
係因為香港人唔夠聽話
佢地信唔過香港人
所以要換血,換d 大陸人過黎
本地僅餘小朋友就洗腦教育
政治任務黎
日本搵
真係有時會有呢個情況
我上網見有人話可以揀讀半年語言學校,搵到工就可以quit,佢只係個拎visa嘅跳板嚟
如果日文唔掂,咁都有必要讀下語言學校嘅,惡補下日文唔算嘥時間啦
LM
好難講,睇天分同努力
不過日文試得MC其實已經好撚易考
日本人英文都唔係好好咋喎
正常,因為一般生活細節上英國真係垃鳩圾

當然勁既英國佬真係屈機既,但都改變唔到英國而社會普遍問題,我係指以前啲左膠大愛法例,例如唔再比差佬 stop and search 、 cut police budget 令大量勁既蘇格蘭老鬼退既退走既走

日本反而係我眼中係排外,但正正就係咁去阻擋唔少所謂新世代既文化入侵外加左膠侵略

同樣有被恐襲既國家,英國唔係以前 IRL 年代,就係而加都係常有既蛔蝻去用刀襲擊或炸彈恐襲

日本就以前赤軍同邪教之後就係上次安倍遇刺

一個就外來人口針對一般大眾

一個就係國內人士發動

所以英國啲老鬼咁想脫歐就係了解外來人口對英國安全係造成嚴重影響,仲要交錢多但係歐盟無 say

日本差佬點唔做野都好,都有大把手段搞掂啲浮左上面既赤軍同邪軍鎮住個場,結果幾廿年太過安逸之下對一個前首相既保安都零警備被刺殺成功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞