【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】

1001 回覆
1871 Like 50 Dislike
講真u are not alone
响英國考番個N1再部署
你當30%-40%,合唔合乎你預算?
份工會唔會係重點
遇到好公司好人事自然會想留
想知喺日本做醫生係咪剩係可以醫外國人?前景係點?喺英國讀緊醫考慮緊喺日本做陣野
日文程度唔夠,讀語言學校好正常
咁冇計
我諗都係土身土長 或者習慣咗香港姐
Ching一家大細定單支公過去?
請問樓主日本語學校讀咗幾耐?喺香港定日本讀?
另外多謝巴打個post
幫我打左支強心針
將自己日常生活接觸既媒體全部換哂日本野試試
日本劇電影電視動漫新聞
問清楚你自己想做乜先
經營簽證轉pr非常多
難度同工作簽係一樣的
驚到時唔識人好難搵工
東日本好唔好住?我識啲日本朋友老咗都好少繼續留喺市區
咁你開始試下睇日文原文字幕,跟住d字幕一隻隻字咁讀
唔好意思,問得唔係咁清楚
想係啲郊區做啲大公司嘅分行個啲
因為唔想好似香港咁喺東京逼JR
鍾意少人啲,但我又讀商科,好矛盾,sorry
市價學既勝利,都係自然既市場法則

英國一樣,結果就係雖然搞到好多公會得寸進尺,但同時對勞工或工作人員有較完善既保障

我諗英國下一步會進入衰退但同時會有唔少機械人或 ai 取代現職場上既人力既行業,因為武肺後加俄烏戰爭搞到經濟復蘇不能,並且英國唔少人都懶慣又唔似東亞人咁勤快,就自然會迫仲想係英國生存既老闆改變用人策略

小弟識有個人大學進修讀機械人及 AI 數據分析,結果半年前就被請左去搞無人貨倉及整理系統相關既事,我認為英國應該要更加發大黎做,尤其係本地生產業農業都學美式自動化減人手方面發展較好,如果唔係罷工你就 GG 系列

英國罷工潮係認同及理解,但同時我都問番佢地係加完佢地人工之後其他公司都要追番咁既人工上漲,一係就迫到間公司唔撈,並且全英國會陷入更嚴重既經濟滯帳 ,一係就你只係賺少啲但挨半年通帳回落但經濟都要慢慢重回正軌 ( 仲要能夠解決人手短缺問題)

以上問題英國真心似日本,但英國又真係多白癡左膠繼續養廢物,日本就真係你唔做野一係就食老豆,一係就訓街,所以迫到番工或工作者都幾辛苦
識啲日本朋友佢話佢哋其實識得分香港人大陸人台灣人
但反而有啲又話其實唔識分都係同樣「中国人」
其實邊個真
對我黎講人工高d低d好小事,能夠生活係鍾意既地方,
又可以得到我滿意既生活我就足夠
其實我係倫敦遇過幾個日本人家庭係英國住,不過佢地都係跟日本公司外派出差家庭而係呢面住咁解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞