【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】

1001 回覆
1871 Like 50 Dislike
係做咩生意成功率高啲
日本嗰邊係逐年續簽
有好多人續簽失敗俾人掟返嚟香港
我都有啲R頭
點樣300K 未扣稅會有生活質素
唔好同我講咩啲コンビニ野好好食
稅後得返1皮
夠交租/供樓?
雖然日常飲食超市唔係貴
外國人不如直接SGU
唔使考多次入學試
有考DSE就知嗰段時間幾難捱
交租住apartment應該唔貴
但應該只夠平時食
你話買iphone奢侈野, 去外國旅行應該唔使諗
同埋儲唔到錢
通常都係買樓收租,貿易代購,加盟等等
續簽失敗通常都係假數做得太過份,或者公司赤字
生活質素唔一定要係物質性
即係你就咁行出街都感覺倒好舒服,四季分明空氣清新
唔會周街好嘈,搭巴士火車唔會全方位嘈生晒
想郊外定shopping都好簡單,得閒去下水族館動物園行下山散下步做咩都有得做
我都唔知可以點解釋,總之就係生活舒暢
喺香港就係個生活環境已經壓迫到你飛起
300k其實接近唔洗交稅
死拉住同班日本人講日文
可唔可以形容下樣貌身材?例如似邊個明星?
如果你返市中心, 仲要係9-5
你個講啲完全唔係個回事
peak hour 仲多人過香港

不過多野行同地方大又真既
想問下IT/CS要識到咩程度先有人請(唔係CS DEGREE)。想自學走佬,但學極都唔識
我雖然唔鍾意大陸人,但係不得不佩服佢地,例如佢地美國會有美國華人圈,每當有人入到100強企業,就會有人出黎解說自己俾人問左D咩問題,邊個面試官有咩性格特點,直頭有人做左個題庫出黎,長久而言,美國就會有一個華人團體互相幫助,印度人亦一樣,
假設你係印度人,你成功爬左上去主管級位置,你都會優待自己D同鄉

但係香港人台灣人就永遠出現唔到呢種團結性
香港人如果拎到D咩好野,只會上網認屎認屁,問乜都唔會答
(雖然我都怕俾人起底但係我會盡答,希望多多諒解)

香港人, 尤其連登人
最睇唔起就係去到外國同自己人圍爐
見連登成日都post講
港人去到英美, 應該要融入當地, 學習點做英美人, 唔好話死守廣東話/香港文化, 否則同蝗蟲冇分別
而呢度都成日批評南亞人士唔肯融入香港社會
唔學廣東話同學香港價值觀
成日只顧同同鄉製造平行世界及強行o係本地實行自己宗教習俗
所以連登係唔贊同呢種"團結"喎
都唔係唔得既,要規劃得好d囉
開公司1年,跟住高度人材拎到PR即執左佢,係真係有人咁做

雖然我作為日本人,唔太希望見到咁既情況
畀人唔係住日本嘅人話個住日本嘅人唔係嗰回事,笑撚咗
認真
IT仲要可以管人既位得年薪30萬港紙真係唔算多
香港講緊fg都2皮幾個月老底
你去飛田新地咪大把
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞