【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】

1001 回覆
1871 Like 50 Dislike
日本人工低,稅又重

你都肯??
永住入嚟揮手

好同意樓主講既嘢,宜家既日本同以前既日本比已經變咗好多,無論係接納外國人既程度定工作環境都係,可惜好多香港人都仲係用以前日本既stereotype去睇。
巴打
我地上年開關過咗嚟
想問下你家族滯在可唔可以5年申請入籍
因為我有BNO
唔諗住拎日本護照
但係老婆冇
所以想佢入籍
唔知有冇可能攞到

同埋你係住夠5年就入紙?
聽人講佢地會拖你好耐先批
太專業唔清楚,
我建議睇下有冇得做exchange黎日本,再睇下咩環境
日本讀,不足1年

有印象喎
通常係老一輩識分,後生嗰d唔識分
就算佢唔知,我可以keep
我都冇興趣要bno了
好L貴
如果唔高度人材,Run公司要Run足10年
你知唔知每年啲開支係點
例如Office租金,Audit之類
有冇d文化係一開始或者到呢家都好唔習慣?
心態決定境界 睇樓主嘅對答都知佢幾大決心

成為真正嘅日本人
打算拎到英國passport就即去日本
但係唔知非專科+人喺外國易唔易搵到日本公司肯幫你搞visa,又太老去唔到Working holiday
可能得番用讀短期學校做跳板E個option
而家喺XGU讀緊乞食科
諗住grad即去日本
想問吓如果用DSE成績apply SGU
讀多另外一個bachelor
係咪可以再加另外10分 = 20分bonus?
(世界top 300大學grad + 喺日本取得高等教育學位)
定係會合併計
啱啱發現樓主開錯動漫台,個post 爆咗再開#1講日本交通費公司會包,我有frd 同樓主一樣,仲好recommend人黎日本,佢都係講都你呢段一模一樣嘅嘢,除咗一家五口
間屋幾大?租金幾多?
平均一個月叫雞支出幾多?
最鍾意邊個女優?
以我認識,家族滯在 唔可以 申請入籍
因為唔係正式工作類簽證
一定要普通工作簽證,或者經營簽證先得
你可以搵個行政書士傾下
如果你係經營簽證的話,
將阿嫂既簽證都轉埋做 經營簽證 ,佢就可以5年申請入籍

我係5年就入紙,冇俾人拖
好多人都唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞