【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】

1001 回覆
1871 Like 50 Dislike
多謝樓主分享 黎緊都想過去 蒐集緊資料
好似有香港master grad + N2 基本上就有80分以上
哇呢d真係豐儉由人
最緊要佢哋做一排好番去自己國家
同埋想問吓日本會計公司肯唔肯請外國人
因為日本工作簽好似要由公司幫手申請?
日本人好排外的,入左籍都冇用,唔會俾人當你係日本人

唔係事實咩
好多人都冇講嘅一點,PR係有機會俾人取消
但入左籍,就算你坐監都好,你都唔會俾人趕走
要交多份稅呀嘛

Annie肥
唔該哂巴打嘅情報
由佢哋講
佢哋話係咁就係咁
果d就係真理
想請問入籍果刻係唔係要show 無國籍証明先入到籍?
姐係如果在留卡國籍係中國(特衰passport)
可唔可以淨係放棄特衰?
佢有咩方法會知道你仲有BNO?

同埋樓主介唔介意分享簡入籍唔簡PR 嘅考慮係咩?
sgu具體即係邊間
我都喺日本(東京)做緊嘢,啱啱夠5年想搞入籍
想問吓係咪都係搵行政書士幫手搞?
我見要交好多文件,好似自己搞好麻煩咁
有冇推薦邊間?
利申:
我歲數三十頭
非三大廢科畢業
香港打左工2年,之後自己做網上生意,
約搵400-500k一年
換數日元660-800萬yen/年
日文自學得個N4程度
夢想想開間民宿

睇左個高度人才簽證
假設如果我係日本開公司

已穩拿取以下分數:

代表取締役 10分
日本的大學或世界頂尖大學10分
大學畢業學歷10分

未知拎唔拎到既分數:

通過日本能力測驗N2或同等學力 10分

如果我要拎80分,1年後拎永住

年收入個項就要拎 40分
換算番佢個表,即係我要搵2500萬yen 一年

大約150萬港紙一年難度幾大

有沒計錯?

同埋佢係計你香港搵150萬1年定係日本搵?
唔洗放棄
呢招好多中國人用緊
日本政府都開始覺得有漏洞
可能就嚟無/修改
想行呢條路睇路好啲
一房一廳 租金8.5萬日元
叫雞支出不定,但每次1萬-3萬不等,每月都係1次左右
av女優最鍾意係篠田ゆう
日本英國兩地各有優勢

英國可以話係美國係歐洲既代言人,因為英文世界,對全世界其他更差既地方揀移民既地方,一定係首選英文既國家,只係英國個種唔多肯變通去改善工作效率既要處理,我認為市場效應會迫到英國別人不得不變通

日本就比英國人口多近一倍而且多數係熟悉日語,所以對日本文化既保育保存會有好大優勢而唔似其他英文國家咁被大量移民入侵再反被外來文化影響,單係講日本既教育你可以話係奴性教育但同時相較英美啲人自律好多,所以治安都好過英美太多,我係倫敦住左兩年幾我都唔柒夠擔夜晚 11 點踩單車去 city centre 附近兜, dklm 有一次試過係 Hackney 附近揸緊車都可以比個黑鬼加 hoodle 口罩揸住部 e scooter 埋身用刀想打劫,好彩我鎖左車門即刻入波踩油走。安全黎講全世界既城市同日本比簡直係侮辱左日本人既自律。係香港近來既刀市閒情先開始追上英國城市既 stabbing 。英美的一般教育好撚柒流,法例及文化關係唔多會教到啲細路識諗,更加只會係爽左先既超自由主義但同時法律係對 21 歲以下犯案者九成輕判,你點玩?仲要英國差佬同醫護都係嚴重人手不足又 underpaid 點有心同你去查案捉賊或醫你,所以醫護先爆罷工。有個差佬暱名打上電台都話唔係法例唔比佢地罷工,佢地一早罷左
多謝樓主分享,想請問租屋/租鋪問題

上網蒐集資料果時見到如果見你係外國人會唔租比你,唔知實際係唔係咁?
真係
有撚病的
細路到20歲(成人)先要決定國籍,之前可以keep雙重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞