【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】

1001 回覆
1871 Like 50 Dislike
我都有個親戚廿幾歲
本來係香港毒L,it9,同老豆老母住二百幾尺公屋
日日打機

幾年前去日本做野
最近仲同日本妹結婚入籍
以前去過日本做野 當地同事會成日期望你識好多外語 無論係中文英文泰文西班牙文乜鳩都會第一時間推你出去應付
真 小妹今年日本第8年 曾經嘅在日香港朋友都唔算多 但10個都有嘅
定要有100個朋友個base先夠準?
啲公司會肯sponsor一個外國人?定要搵啲scheme黎左日本先報到工
以我所知疫情前,有唔少日本公司會黎香港搞招聘會,依家就唔清楚
其實真係人夾人
估計就算係知你唔識隻語言 不過佢哋係想要香港人既應變能力 好多日本人一聽外來語= 腦blue screen
咁作為香港長大既人,英文水平高過一般日本人係應份既
恭喜哂
高低各人標準唔同
呢個情況我會建議讀一年研究生
即係碩士準備課程
學費低,又可以趁機會適應一切,更可以去有名大學
要睇 老式日資仲係西 銀行 電通個啲
新個啲好多好鬆動 尤其it行業 唔洗著老西已經好爽
朋友初中開始日本讀 叫做算native 讀到master畢業去銀行做
話有次去居酒屋無幫老細倒酒 比老細屌
另外呢D太過專業既野,
要花多少少時間去適應返D日文專業名詞
係日本做社蓄係咪好慘?
又唔係 只係一般日本人外語水平好差 同埋唔知係出於歧視定羨慕 佢地會suppose你識哂所有外語 特別係佢地陌生既外語

不過我真心佩服佢地講日式英文果種自信
咁佢唔好彩,我地公司D新人
直頭飲み会唔出現
對我黎講好過香港打工,
不過我公司算係幾適應新時代,
一個二個搭正即走人
做緊咩位? after tax幾錢一年?

大家三唔識七唔怕講
其實識都唔怕
有呢種自信係好事黎
就好似印度人佢地係美國都係以自己既印度口音英語自豪
我地香港人就下下都要講英文講到鬼佬咁先得

不過日文同英文情況有D唔同

英文全世界都講,印度人日本人自成一派,自豪自己個口音真係完全冇問題

我都有時會諗,我學日文學到好似當地人咁,佢地會唔會覺得我好嘔心

但我感受到好多時候佢地已經冇發現我係外國長大
我入籍左亦都算係正式日本人

細心一諗如果有個鬼佬學廣東話同香港人一模一樣,我諗大部分香港人都只會覺得佢好勁
或者只係純粹覺得應付外國人唔係自己工作範圍 緊係搵返外來人既同遼去處理 簡單啲講咪即係卸膊
管2個人既位
after tax一年500萬日元有找
我喺科大工程畢業
係咪意思以學歷嚟講唔係好夠日本搵工?
本身plan咗去讀一年語言學校
之後如果去讀埋碩士可唔可以一邊搞經營簽證一邊攞學生visa讀書?
絕對唔係,我都想係假
學歷完全足夠日本搵工了,爭在語言問題
學生簽證同經營簽證兩回事黎

經營簽證可以經營公司+讀書

學生簽證只可以讀書,不可經營公司

你拎經營簽證會更好
或者可以先報碩士,拎學生簽證
到步後再申請經營簽證,成功下簽再正式經營公司,會更高效率
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞