【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】

1001 回覆
1871 Like 50 Dislike
日本呢個地方真係睇人,有人勁適應,有人覺得住耐啲都心理變態
PR=外國人拎住永久居留權
入籍=成為日本人
分別只有投票權同埋參選權
居住同工作上+所有福利等等都係同日本人一模一樣
唔需要sponsorship

所以有唔少人會選擇PR,唔算好多人選擇入籍
對你嚟講如果想成個生活環境更理想﹐你想香港邊種事物/文化/便利可以出現喺日本?
我都聽聞唔少人住幾年跟住頂唔順走人

我同我身邊幾個留學生(大陸 台灣 韓國 賓賓)就一直都住得好爽

人夾人的
入籍使唔使改個日本姓同名?
樓主日文應該真係好似native咁
我因為太鐘意日本就算係英國我都日日有睇日本嘅新聞,twitter,反而覺得自己唔係好融入到英國
我曾經係日本home stay過,個家庭真係好似對待家人咁對我,而且可能識少少日文,講真我喺日本果陣又真係未試過俾人歧視
移民最緊要融入
唯一係我希望日本改善既係銀行既轉數手續費太貴
香港有轉數快可以即時到數仲免手續費
但係每筆過數日本要1xx-7xx不等既手續費
當然呢個係香港比較細同埋銀行體系既差別
我唔會要求太多既
可改可不改,但如果你個姓+名係日本字表既稀有字,就會強制你改
最可怕既就係明明只去過日本旅行
但係就不停講d咩

日本旅行就好,做野壓力大到你想死
日本人好排外的,入左籍都冇用,唔會俾人當你係日本人
日本樓價供3代
日本冇可能入籍

明明冇住過日本,有呢d錯誤諗法就唔太好
咁你啲同事朋友點稱呼你?(唔好自爆)
係咪好似日本新聞叫周庭個名咁樣?
點樣叫雞
唔係信唔過你巴打
但係之前有條友叫老鳳
話自己住日本
結果一邊宣誓黨安法做公務員一邊噴港共
比黨安捉左

你住日本邊到,年薪幾多,影日本護照睇下
我d同事知道左我入左籍就開始叫我既日本名
直接行入去叫,不過有d鋪頭唔受外國人的確係事實
香港u grad之後讀完日本語學校可以點搵工自己又唔當係新卒 香港又冇full time經驗 又唔想再用時間讀專門學校
而家有舊錢仔 有諗過可唔可以過黎住一排就走
business analyst is very different from data analyst.
住東日本,年薪去到交20%既稅率

btw,我目的唔係噴港共,
我係想多D人考慮英美澳加既同時亦考慮下日本咁姐
已經讀緊日本語學校?
定係仲係plan緊?
住一排就走的話呢個世界每個地方都歡迎你

如果想拎日本PR的話,依家都有個唔錯既方法可以用下,
抵唔抵玩就見人見致,有D人鍾意去北歐買護照
羨慕巴打👍
賺到錢又移到民
如果係鬼佬西方白人
佢哋係咪會接受?

同日本人係咪好崇洋?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞