【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】

1001 回覆
1871 Like 50 Dislike
有無屌過架妹
想問IT行業之外嚟日本搵工係咪真係好難
拍拖 x 0
雞 x N
sp x 1
點搵sp? 日本人?
你想入咩行業?
以我同屇畢業生為例
日本人同學畢業平均一人有3個offer
留學生全部都有offer
日本依家係極度缺人
日資IT
工作文化會唔會好toxic
點搵呢個就靠每個人既造化,
我就食女同學咋,日本妹,不過樣衰的
日本啲雞係咪同av一樣?
睇每間公司文化,新一代日本人叫做ゆとり世代
其實佢地已經將舊時既文化慢慢殺死
我公司好多新人直頭唔參加公司任何活動,唔煙唔酒唔蒲
放工搭正就即走人,老細都明白呢d係時代變化冇計
敢屌柒我地呢d 90後 00後,真係即刻遞信唔撈俾你睇
呢一代已經冇咩人係要靠份工食飯,東家唔打打西家,
同香港諗法已經差得唔遠
雞呢d野,俾得多d錢咪多d服務
玩平野咪服務差催你鐘
全世界一樣的
啱啱u grad想入行做住business analyst先,遲啲想再轉行做data analyst
有興趣可以試下搵日本offer,依家有d公司唔識日文都可以受你玩
不過英文一定要好
我英國大學grad所以英文應該ok。由細到大都好想黎日本,但係依家要bno visa起碼都要六年後先嚟到日本
咁就真係各人自己考慮了
你去到英國如果落地生根的話,以後有妻有兒,再換軌道黎日本既機會係會細左(唔排除你去到英國搵個日本妹跟住最後都係黎日本)
另外雖然話就話工作可以唔識日文,但係日本生活一切都需要日文
語言既野愈早學係會愈有利
覺得放棄廁板都唔係問題 最大問題係稅 樓主扣哂剩幾多
我一直都有plan黎日本。學左日文幾年依家N3嚟緊今年7月準備考N2
想問如果我真係要揾日本offer係要過左黎日本讀個1年日文Programme先揾?定係其實網上面佢哋而家都比Online interview?
跟據樓主講法,BNO visa 6年後你係要放棄Uk residency,如果6年後想入藉日本。

想同樓主confirm以上,因為我都BNO緊
我想pr 就算,冇諗住入藉
總覺得日本人太排外,就算日本入咗藉都好好似呢一世都成為唔到日本人咁
反而一個外國國籍嘅人佢知道你唔係日本人可能工作上佢唔會要求你咁多日本人先知嘅禮儀
我呢d普通人交緊20%稅

不過我既睇法係,我租又平過香港,住又大過香港,自己煮野食又平過香港
返工搭車又公司包哂,計埋計埋我每年剩低既錢一定多過係我香港搵
(雖然我呢d DSE炒哂既垃圾留香港都唔會搵得到好多)

但我唔洗同屋企人一家五口逼係4百尺入面
唔洗交間接交錢俾香港地產商,又唔洗交稅俾港共
又可以日日去我鍾意既聲優live,偶像live
有正常既生活+社交生活
對我呢d普通人黎講已經夠哂
生活vs生存
唔同公司唔同做法,依家都有唔少公司係online interview
當然如果個人實際黎到日本搵工係會方便好多
第二段中哂我心聲
唔使同屋企逼
去live買個飛就得

grad 左幾年想過黎日本
有道理

想問PR同入藉,兩者係居住同工作上,或者其他方面會有乜差別?洗唔洗又要sponsorship?
日本人排外呢點真係唔同人既際遇同埋睇法都各有異
我入左籍之後,同事上司舊同學都好開心同我一齊開party慶祝
連人工都加左少少
又俾唔少建議我教我用邊間銀行買樓,

另外對我黎講,我對日本有唔少既愛,所以我入日本第一日,就當左自己係日本人咁生活

例如新聞只睇日本新聞,所有接觸既媒體都係日本野,直到我對自己既日文+日本文化+日本禮儀理解既水準係到左一個我自己滿意既點,我先至開始重新睇返香港野,美國荷里活電影個d咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞