【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】

1001 回覆
1871 Like 50 Dislike
做緊日本公司就知, 同日本人一齊共事真係唔容易, 老屎忽又多, 好多都係食古不化, 正宗托柒都唔撚識轉膊

除左生老病死, 基本上都冇乜可能可以請到大假, 請個假都要就住就住, 放假都要CHECK EMAIL

見到樓主你咁撚HAPPY, 我都凳你高興, 因為一個香港人係日本做日本人真係唔容易, 你話咩上司同事對你好個d, 真係純粹你前世做得多好事今世遇到好公司

我屋企人係日本做電子廠既公司做到有焦慮症, 好彩嫁撚左俾日本人唔撚使驚冇左份工入唔到藉咁解
真 以己度人 憎人富貴厭人貧 見到人哋俾自己幸福就要踩人哋 所以祝樓主生活幸福
低端人口係咪得假結婚呢條路可以行
新世代㗎仔係咪已經冇一世人打死一份工呢種概念?
如果好似喺香港每隔一排就轉一轉工 喺日本會唔會畀人一個壞印象
事實上對比香港黎講都係第三世界黎
ching好大壓力咁喎
無計周街石油王,點會無工作機會
舉個例卡塔爾航空做咗咁耐第一就知呢個國家唔係流
我個重點係 連登啲小學生日日食屋企住屋企 梗係覺得搵到三四萬好夠洗

重點係 人哋喺外國生活費全部自己負責 如果要用香港比較 應該係用相同處境
bandai你都POST出黎, 唔講日本, 香港BANDAI都做撚到有返工冇收工啦

人工仲要行內出晒名閪, T社唔知, NEC都係濕鳩公司聞名, SONY都唔撚係日本公司啦而家, 不過都睇你做咩部門始終索記好撚多飯數

利申, 係香港做緊日資半導體企業
有咩壓力 搭緊車冇嘢做 樓主咁有心開個post分享 你哋咁得閒講埋啲無謂嘢 咪幫下佢口
同移英撚一樣
只準唱好
我自己搬出去住, 扣左住
可以用既錢應該多過你係日本份糧
我冇質疑你搵錢嘅能力 但我只可以話比較嘅話 用返相同處境
釣魚台主權誰屬?
工作文化點樣? 惡唔惡頂?
聽講好多福利要本地人先有
啲外人無份的
主權歸中共你又冇得益
主權歸日本我又冇得益
結論:
關你撚事
關我撚事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞