賣咗十年眼鏡,您問我答3

1001 回覆
20 Like 10 Dislike
請問rayban 淨框大概幾多錢先合理?
啱啱poly驗完,左右1000度
黎緊想去巴打度配眼鏡,可唔可以推薦下有咩啱
連框budget 約2000
求pm
https://telegram.me/ivanchow
其實大牌子既中金鏡架會唔會好易生鏽,有冇經過特別處理
冇既話大汗戴咪好易打柴
你一日係鋪幾多個鐘?
悶唔悶?d客西唔西?
覺唔覺得做眼鏡鋪有d埋沒左自己?
覺唔覺d客奉旨免費驗眼好on9?

你地如果想入醫院做難唔難?

正所謂「苦樂全在主觀的心,而不在客觀的事」,邊行都會遇到西客,好在我touch wood都拆得掂
我一直都相信世界沒有懷才不遇,只有自視過高,所以點解賣眼鏡係埋沒自己?

牌入HA應該唔難,我呢d 就算吧啦

同意你話做邊行都有西客
所以巴打你本身係鍾意眼鏡?
不過我諗應該至少唔抗拒?
可能因為我有其他興趣,就幾西都頂得順
我都有做過相關行業,好憎,所以可能少少事我都想發脾氣
唔好介意我入世未深亂講野

唔好咁講,您無聽過子華神講過份糧係受氣嘅賠償咩? 我自己本身對眼鏡唔算係有興趣,純粹係自己要戴,但做咗幾年開始會想研究眼鏡嘅嘢,慢慢儲吓經驗,問吓前輩,睇吓書同上吓網(鬼佬網optiboard教曉我好多),反工又無咩動機轉工,咪學多d 等自己唔好咁易比人淘汰囉...
火就梗係人人都有咖啦,爭在發出來定收埋嘅啫

我聽過呢句說話,我都好同意
我番pt打工我都係咁諗
我都好明白我plan緊個行情況都會差
可能我真係冇咩興趣甚至抗拒,所以真係脾氣暴躁左好多好多
所以黎緊應該會換下公司同接觸多d另一行,再考慮下係咪轉

我自己會咁睇,如果工作影響咗個人脾性而自己唔鍾意呢種變化,咁就真係要注意
配眼鏡時可唔可以叫佢寫返近視散光果類資料比我?

可以的,您禮貌地講想要返個度數自己keep record,一般都會比您

4K br 我做緊 600
加埋框唔貴吧

正想咁講,有巴打同我講佢新配眼鏡連4kbr 都係咁價錢
之前好似問過但搵唔番

想請問3百零度近視,百幾或以下省光既話,1.56同1.61個分別大唔大?

值唔值得俾接近多一半既價黎配1.61?

Thanks

睇下你隻架是否無邊架
1.6料硬淨
色散較低 所謂更通透
睇完kingsman 想買番副眼鏡
問下巴打 Cutler and gross 係咪唔岩亞洲人 ?
thanks
問下巴打 Cutler and gross 係咪唔岩亞洲人 ?
thanks

靚仔=ok
唔靚仔=唔ok
想問下配完眼鏡點先知個度數係咪真係啱自己?

早幾日拎左新眼鏡,睇野係清楚左,室內睇野無咩問題,但到室外硬係覺得好光咁。

但又無頭暈個d感覺。。。
想配Hoya 1.74 VG 雙非球面 防藍光要幾錢度?
或者有無其他廠推介?
用過Hoya 1.67 雙非球面 覺得幾好

4K br 我做緊 600
加埋框唔貴吧

正想咁講,有巴打同我講佢新配眼鏡連4kbr 都係咁價錢

巴打唔該曬
之前好似問過但搵唔番

想請問3百零度近視,百幾或以下省光既話,1.56同1.61個分別大唔大?

值唔值得俾接近多一半既價黎配1.61?

Thanks

睇下你隻架是否無邊架
1.6料硬淨
色散較低 所謂更通透

類似dita united個類feel,1.56都ok?
或者有無其他廠推介?

巴打你隻hoya 1.67要大概幾錢?
或者有無其他廠推介?

好似一千左右
或者有無其他廠推介?

幾度近視
或者有無其他廠推介?

好似一千左右

咁平 我去問依視路1.6都要千幾
或者有無其他廠推介?

幾度近視

右眼900 左眼600
散光250
大約係咁
或者有無其他廠推介?

好似一千左右

咁我去返個間配
鏡片有(-) logo
Coating 有無比平就唔知了
thanks

Cutler & Gross 買時留意吓鼻托位貼唔貼到鼻同會唔會太貼面,料同款本身都唔錯,係Fitting 屬於歐洲人向
或者有無其他廠推介?

好似一千左右

咁我去返個間配
鏡片有(-) logo

可能係單非 應該無咁平記錯

順便分享下三副日本框

順便分享下三副日本框

下面個副啱啱係日本買 本來想配Oliver peoples mp2
不過個架太細 反而bj collection 就好fit 仲有鈦鼻托 不過無左雕花
或者有無其他廠推介?

好似一千左右

咁我去返個間配
鏡片有(-) logo

應該不是雙飛
thanks

Cutler & Gross 買時留意吓鼻托位貼唔貼到鼻同會唔會太貼面,料同款本身都唔錯,係Fitting 屬於歐洲人向

我以前做cutler and gross 做
你可以買puyi by cutler and gross
亞洲版
不過唔係英國造
係意大利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞