賣咗十年眼鏡,您問我答3

1001 回覆
20 Like 10 Dislike
請問Oakley 啲框好唔好?

想問運動眼鏡有邊款推介?

巴打有度數嗎? oakley如果用返原裝片不錯的

有店數
1. 想問問市面大部份眼鏡鋪都賣fashion brand, 邊度會有多d價錢合理既designer brand選?

2. 之前機緣巧合之下買左副牌子叫below the fringe既眼鏡, 點睇呢個牌子?

3. 好似pranda咁, 一d型號寫著made in Italy係咪代表質量高d?信唔信得過?

4. 驗度數問題, 一直都係戴緊三年前右眼近視225度既鏡片.....前年同今年都做過一次放瞳驗度數, 右眼驗出黎都係大約180度, 不過今年就先人手驗到200度再放瞳驗到180度.........問題來了, 視光師本來打算用200度最後確認, 但最後一刻拿我原本225度再試, 呢個出來的視力明顯清好左同sharp好多, 想問點解在我身上人手驗比放瞳準咁多架, 如果用放瞳出來結果就真係唔多惦啊

首先
放瞳度數真係最準?
其實不放瞳才是一般人平日既狀態

多謝各位爸打回覆, 咁又有個問題, 放瞳唔係應該準d咩?定係如果只配眼鏡, 唔放瞳驗出來會配合實際需要多d?
做乜比人負皮咗....

如果無答到嘅可以tg 我或其他行家巴打都會答

爸打唔好唔開心, 我地好支持呢個post同幾位視光師爸打, 總會有一d 傻人特登亂比負評玩野
岩岩配左副鏡蔡司 DuraVision® BlueProtect 1.6 成副眼鏡3500蚊,ok嗎?

請問鏡架是?
1.6 blue protect 鏡片約兩千元倒

Bottega veneta
淘寶優惠谷 有興趣入黎交流下
https://t.me/joinchat/C4uFMEQyTePqTSUWUZye3A
巴打們 小弟由細到大都係喺啲屋村鋪同大型連鎖店度配開眼鏡 最近想試下樓上鋪
我近視兩隻眼都係100以下 不過有散光(好似都係100左右?唔太記得)
唯一嘅要求係想防藍光 因為平時成日睇電腦 想問下巴打如果1000蚊樓下有冇咩牌子/鋪頭推介?如果咁淺係咪咩鏡片都冇咩大影響?
感激

追post見到好多人講新輝 但啲評價好兩極 有冇巴打喺嗰度配過可以分享下?

新輝以前做開工場
轉左型做零售
所以開倉feel
1. 我成日都要對電腦
咩鏡片好啲?
2. 一對眼鏡鏡片大概可以戴幾多年?
3. 重戴1 day con 有咩風險?

唔該哂巴打
終於追晒個post 但都係有好多野唔明
利申先對眼鏡0認知

依家對眼鏡花晒想配過副
800幾度近視
300幾度散光
想問下1000蚊做唔做到靚少少既鏡片?
做到既話可唔可以講埋咩牌子咩折射率?
同埋個啲1.67 1.6 1.76既鏡片係咪講緊同一個牌子?
定係其實好多牌子都有分折射率?
球面同非球面優缺點分別係點?
見到樓上有巴打問但好似睇唔到答左
Miss左唔好屌得咁大力
師兄,我三百幾散光+1-2百到近視,我去問配鏡片如果薄鏡片(什麼1.67),要大約600多,這個價位合理?
師兄,我三百幾散光+1-2百到近視,我去問配鏡片如果薄鏡片(什麼1.67),要大約600多,這個價位合理?

正路
你來就當然有巴打價
但強烈建議有得㨂就㨂地鋪商場屋邨
巴打們 小弟由細到大都係喺啲屋村鋪同大型連鎖店度配開眼鏡 最近想試下樓上鋪
我近視兩隻眼都係100以下 不過有散光(好似都係100左右?唔太記得)
唯一嘅要求係想防藍光 因為平時成日睇電腦 想問下巴打如果1000蚊樓下有冇咩牌子/鋪頭推介?如果咁淺係咪咩鏡片都冇咩大影響?
感激

追post見到好多人講新輝 但啲評價好兩極 有冇巴打喺嗰度配過可以分享下?

新輝以前做開工場
轉左型做零售
所以開倉feel

咁呢間嘢啲視光師如何?鏡片會唔會唔啱度數?
sorry巴打 小弟咩都唔識

分視光師主要分級數
一級先係持有學位
唔放心就去護眼中心驗咗再拎度數處方去舖頭配
1. 想問問市面大部份眼鏡鋪都賣fashion brand, 邊度會有多d價錢合理既designer brand選?

2. 之前機緣巧合之下買左副牌子叫below the fringe既眼鏡, 點睇呢個牌子?

3. 好似pranda咁, 一d型號寫著made in Italy係咪代表質量高d?信唔信得過?

4. 驗度數問題, 一直都係戴緊三年前右眼近視225度既鏡片.....前年同今年都做過一次放瞳驗度數, 右眼驗出黎都係大約180度, 不過今年就先人手驗到200度再放瞳驗到180度.........問題來了, 視光師本來打算用200度最後確認, 但最後一刻拿我原本225度再試, 呢個出來的視力明顯清好左同sharp好多, 想問點解在我身上人手驗比放瞳準咁多架, 如果用放瞳出來結果就真係唔多惦啊

首先
放瞳度數真係最準?
其實不放瞳才是一般人平日既狀態

多謝各位爸打回覆, 咁又有個問題, 放瞳唔係應該準d咩?定係如果只配眼鏡, 唔放瞳驗出來會配合實際需要多d?

唔好漏左我

正路
你來就當然有巴打價
但強烈建議有得㨂就㨂地鋪商場屋邨

巴打價?
師兄你間野係邊? 可以pm我?
https://t.me/Bigdavid999
副眼鏡戴左兩個月左右就花
又好似有少少唔岩度數咁
大約450度近視70度散光
應該配咩鏡片好
大約咩價錢
850度近視百幾度散光其實有冇需要做1.74?

大框可做

細框的話做1.67會唔會差好遠?

要睇焦點,個人認為差唔遠

巴打最近訂左隻依視路鏡1.6 3400到
算唔算正常價

大框可做

算唔算正常價

我訂左到蔡司都係3500咋喎,防藍光
會唔會覺得過意唔去,呃人買埋曬啲無用既野十年

大框可做

算唔算正常價

要睇吓您對1.6 essilor 係乜東東,例如會唔會係azio,全視線,度數又如何等等
會唔會覺得過意唔去,呃人買埋曬啲無用既野十年

d客配完眼鏡睇嘢清晰,點解係無用呢請問?
早排去配鏡, 因為深近視(千二度up+散光)但又想薄d鏡, 咁佢推薦hoya 1.74非球面, $1850
但驗完眼佢話hoya做唔到咁深度數, 佢話同一個價錢幫我轉做swisscoat話又係差唔多

想問下有冇比人搵笨柒到
早排去配鏡, 因為深近視(千二度up+散光)但又想薄d鏡, 咁佢推薦hoya 1.74非球面, $1850
但驗完眼佢話hoya做唔到咁深度數, 佢話同一個價錢幫我轉做swisscoat話又係差唔多

想問下有冇比人搵笨柒到

1850一對 1.74 非球面深度數,都算係抵
副眼鏡戴左兩個月左右就花
又好似有少少唔岩度數咁
大約450度近視70度散光
應該配咩鏡片好
大約咩價錢

Hoya VG 鏡片 防花好選擇
https://www.hoya.com.hk/tc/lens-treatment.php
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞