賣咗十年眼鏡,您問我答3

1001 回覆
20 Like 10 Dislike
追左陣post, 都係直接問左先

小弟之前配眼鏡既驗眼紙

R-150-150 x172
L-150-250 x 5

P.D. 66mm

Lens 1.61

1. 想問下 x [數字]咩意思?
2. Lens 1.61 係指鏡片厚度?

另外我係IT狗要長期睇電腦, 打算配hoya + 藍光

有冇hoya 邊隻鏡片推介

1. 香港度數標示會用「近散」(散光柱面度數用負數表示),寫法係 S/C X A
S - 球面度數(負係近視) C - 散光度數 A0-軸位,簡單來講即係散光度數擺放位置,由1 至180,大家拎一個半圓量角器出來就會明咖啦(有興趣可以google吓 power meridian同 axis)

需要藍光鏡與否可以研究吓faq
genic eyewea 上網睇好似淨係賣框 但係聽講佢屋企人開鏡片廠 唔知嗰度有冇得配眼鏡框加鏡片?

得框賣,鏡片要出去配。
genic eyewea 上網睇好似淨係賣框 但係聽講佢屋企人開鏡片廠 唔知嗰度有冇得配眼鏡框加鏡片?

佢會介紹嚟我度配
想問有乜眼鏡可以睇落個鼻細d?你又同唔同意網址入面嘅講法?

http://blog.myeyewear2go.com/glasses-that-make-your-nose-look-smaller/
其實買一幅ray ban 又或者名牌架會唔會好on9, 工廠機啤成本$20賣2000, 有咩貴得黎又值既推介

冇得咁計既
你個橙4元
榨左汁20元
早排去配鏡, 因為深近視(千二度up+散光)但又想薄d鏡, 咁佢推薦hoya 1.74非球面, $1850
但驗完眼佢話hoya做唔到咁深度數, 佢話同一個價錢幫我轉做swisscoat話又係差唔多

想問下有冇比人搵笨柒到

1850一對 1.74 非球面深度數,都算係抵

1850一對瑞士寶.....

1.74 RX 喎....我見過有地方賣到近3千....
stock片就話賺啫....

Stockrange 有深散
1. 我成日都要對電腦
咩鏡片好啲?
2. 一對眼鏡鏡片大概可以戴幾多年?
3. 重戴1 day con 有咩風險?

唔該哂巴打

唔好漏左我
鏡片上面有d白點 睇唔到佢係入面定外面
要用燈照先睇到
但又唔影響睇野

新鏡片用左冇耐
Nikon鏡
之前用hoya都有呢個情況
1000 度近視,有乜鏡片推薦?
想薄/輕 D , 不用其他功能,連架預$2000左右,
同埋想問有冇D 鏡係防霧?
thz
thz

揀隻細啲嘅架配1.67/1.74啦,唔求牌子野一定得
thz

揀隻細啲嘅架配1.67/1.74啦,唔求牌子野一定得

有冇牌子推薦? 1.67/1.74 又係乜意思?越細越薄?
追左陣post, 都係直接問左先

小弟之前配眼鏡既驗眼紙

R-150-150 x172
L-150-250 x 5

P.D. 66mm

Lens 1.61

1. 想問下 x [數字]咩意思?
2. Lens 1.61 係指鏡片厚度?

另外我係IT狗要長期睇電腦, 打算配hoya + 藍光

有冇hoya 邊隻鏡片推介

1. 香港度數標示會用「近散」(散光柱面度數用負數表示),寫法係 S/C X A
S - 球面度數(負係近視) C - 散光度數 A0-軸位,簡單來講即係散光度數擺放位置,由1 至180,大家拎一個半圓量角器出來就會明咖啦(有興趣可以google吓 power meridian同 axis)

需要藍光鏡與否可以研究吓faq

thanks巴打, 打算試下藍光, 始終日日對mon
我塊藍光鏡片上面有好多一點點類似水印既野,但係洗又洗唔走,塊鏡片係咪收左皮 (啲水印唔影響睇野)
眼鏡既COATING係咪即係個層彩色野?係既話花晒有冇影響

同埋副眼鏡正面望落去 白白地 好似好濛咁 關唔關COATING事
今日配左hoya 非球面 sensitive vg 全視線 15xx. 呢種鏡片Ok嗎
今日配左hoya 非球面 sensitive vg 全視線 15xx. 呢種鏡片Ok嗎

咩index

咩index

近視2Xx 散光200左右
我塊藍光鏡片上面有好多一點點類似水印既野,但係洗又洗唔走,塊鏡片係咪收左皮 (啲水印唔影響睇野)

有冇gel開頭 會唔會係D spray噴到

利申 外行人
有無邊間眼鏡鋪,眼鏡多款之餘,可以自助自己試下果陣隔離唔會有人望到實?
我有個眼鏡架,想問唔同眼鏡鋪配同一個牌子既鏡片個價錢係咪差唔會太多?
有無邊間眼鏡鋪,眼鏡多款之餘,可以自助自己試下果陣隔離唔會有人望到實?

egg, 上次去見工見d 舖面同事唔理客嘅...

有冇gel開頭 會唔會係D spray噴到

利申 外行人

如果係一點點就好大機會係spray
眼鏡既COATING係咪即係個層彩色野?係既話花晒有冇影響

同埋副眼鏡正面望落去 白白地 好似好濛咁 關唔關COATING事

試吓落一滴洗潔精洗吓去鏡片,再影張相上來睇吓啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞