賣咗十年眼鏡,您問我答3

1001 回覆
20 Like 10 Dislike
1. 想問問市面大部份眼鏡鋪都賣fashion brand, 邊度會有多d價錢合理既designer brand選?

2. 之前機緣巧合之下買左副牌子叫below the fringe既眼鏡, 點睇呢個牌子?

3. 好似pranda咁, 一d型號寫著made in Italy係咪代表質量高d?信唔信得過?

4. 驗度數問題, 一直都係戴緊三年前右眼近視225度既鏡片.....前年同今年都做過一次放瞳驗度數, 右眼驗出黎都係大約180度, 不過今年就先人手驗到200度再放瞳驗到180度.........問題來了, 視光師本來打算用200度最後確認, 但最後一刻拿我原本225度再試, 呢個出來的視力明顯清好左同sharp好多, 想問點解在我身上人手驗比放瞳準咁多架, 如果用放瞳出來結果就真係唔多惦啊

首先
放瞳度數真係最準?
其實不放瞳才是一般人平日既狀態

多謝各位爸打回覆, 咁又有個問題, 放瞳唔係應該準d咩?定係如果只配眼鏡, 唔放瞳驗出來會配合實際需要多d?

唔好漏左我

同問,感覺放瞳與否,出來的度數對近視客分別不大
遠視就當然知道會有差別
副眼鏡戴左兩個月左右就花
又好似有少少唔岩度數咁
大約450度近視70度散光
應該配咩鏡片好
大約咩價錢

Hoya VG 鏡片 防花好選擇
https://www.hoya.com.hk/tc/lens-treatment.php

一對大約咩價錢
本身兩隻眼都200幾度近視
月頭時隻右眼虹膜炎 睇野會霧化 之後睇明愛專科 滴左兩三個星期類固醇眼藥水
而家重滴緊 但藥水就減左份量
而家隻右眼可以同時間遠視同近視 同埋太光太睇野會反晒光咁 太暗既就會睇唔到
醫生話個隻眼藥水會令瞳孔放大 所以先會咁既情況 但係我有時無滴 佢都有上面既情況

其實我純粹想問 有無鏡片可以解決到上面個情況?
1. 想問問市面大部份眼鏡鋪都賣fashion brand, 邊度會有多d價錢合理既designer brand選?

2. 之前機緣巧合之下買左副牌子叫below the fringe既眼鏡, 點睇呢個牌子?

3. 好似pranda咁, 一d型號寫著made in Italy係咪代表質量高d?信唔信得過?

4. 驗度數問題, 一直都係戴緊三年前右眼近視225度既鏡片.....前年同今年都做過一次放瞳驗度數, 右眼驗出黎都係大約180度, 不過今年就先人手驗到200度再放瞳驗到180度.........問題來了, 視光師本來打算用200度最後確認, 但最後一刻拿我原本225度再試, 呢個出來的視力明顯清好左同sharp好多, 想問點解在我身上人手驗比放瞳準咁多架, 如果用放瞳出來結果就真係唔多惦啊

首先
放瞳度數真係最準?
其實不放瞳才是一般人平日既狀態

多謝各位爸打回覆, 咁又有個問題, 放瞳唔係應該準d咩?定係如果只配眼鏡, 唔放瞳驗出來會配合實際需要多d?

唔好漏左我

同問,感覺放瞳與否,出來的度數對近視客分別不大
遠視就當然知道會有差別

一般情況,如果唔係有遠視/假性近視/雙眼協調問題/弱視/眼疾嘅話,放瞳同唔放瞳個結果分別不應該太大
月頭時隻右眼虹膜炎 睇野會霧化 之後睇明愛專科 滴左兩三個星期類固醇眼藥水
而家隻右眼可以同時間遠視同近視 同埋太光太睇野會反晒光咁 太暗既就會睇唔到
醫生話個隻眼藥水會令瞳孔放大 所以先會咁既情況 但係我有時無滴 佢都有上面既情況

如果你同時間望到遠望到近,你應該滴漏咗隻放瞳藥水
虹膜炎一定會影響睇嘢,發完炎再睇情況係點,鏡片應該幫唔到
早排去配鏡, 因為深近視(千二度up+散光)但又想薄d鏡, 咁佢推薦hoya 1.74非球面, $1850
但驗完眼佢話hoya做唔到咁深度數, 佢話同一個價錢幫我轉做swisscoat話又係差唔多

想問下有冇比人搵笨柒到

1850一對 1.74 非球面深度數,都算係抵

1850一對瑞士寶.....
早排去配鏡, 因為深近視(千二度up+散光)但又想薄d鏡, 咁佢推薦hoya 1.74非球面, $1850
但驗完眼佢話hoya做唔到咁深度數, 佢話同一個價錢幫我轉做swisscoat話又係差唔多

想問下有冇比人搵笨柒到

賺得多囉,不過1850 hoya係勉強d
我估佢報錯價所以說你轉瑞士寶

想問下有冇比人搵笨柒到

賺得多囉,不過1850 hoya係勉強d
我估佢報錯價所以說你轉瑞士寶
返地盤,大約400度近視,日頭太囇想配全視線有邊隻推薦同冇咁易花,唔該巴打

多口一句,巴打做地盤,眼鏡一定要搵水沖完先好抹,咁會襟用好多

唔該巴打皮已正
追左陣post, 都係直接問左先

小弟之前配眼鏡既驗眼紙

R-150-150 x172
L-150-250 x 5

P.D. 66mm

Lens 1.61

1. 想問下 x [數字]咩意思?
2. Lens 1.61 係指鏡片厚度?

另外我係IT狗要長期睇電腦, 打算配hoya + 藍光

有冇hoya 邊隻鏡片推介

小弟之前配眼鏡既驗眼紙

P.D. 66mm

Lens 1.61

同埋有咩要注意

小弟之前配眼鏡既驗眼紙

P.D. 66mm

Lens 1.61

同埋有咩要注意

1.6 blue control
戴緊9999日本牌子,好舒服,好合亞洲人臉型,但差不多5000蚊,值唔值?
戴緊9999日本牌子,好舒服,好合亞洲人臉型,但差不多5000蚊,值唔值?

好嘢黎
genic eyewear 啲眼鏡會唔會好貴? 配眼鏡加鏡片 $1000樓下可以? 目前近視150內散光120-140內

今日見到眼鏡88鏡片半價 係唔係散舊貨 瑕疵品?
如果去88 上面嗰個鏡片$650 普通鏡框要幾錢?唔追牌子
如果去88 上面嗰個鏡片$650 普通鏡框要幾錢?唔追牌子

88最平嘅框大概300-400蚊
鏡唔係舊,因為佢唔使keep鏡貨冇庫存壓力
genic eyewea 上網睇好似淨係賣框 但係聽講佢屋企人開鏡片廠 唔知嗰度有冇得配眼鏡框加鏡片?
副眼鏡戴左兩個月左右就花
又好似有少少唔岩度數咁
大約450度近視70度散光
應該配咩鏡片好
大約咩價錢

Hoya VG 鏡片 防花好選擇
https://www.hoya.com.hk/tc/lens-treatment.php

一對大約咩價錢

超薄1.6 非球面 Nulux 1.6 VG 約1400

我朋友之前眼瘡,一樣係滴眼藥水,矇咗成個月....
佢連度數都變埋.....

想問下有冇比人搵笨柒到

1.74 RX 喎....我見過有地方賣到近3千....
stock片就話賺啫....
Tb 整左個架返㴝 邊到配鏡片好
有無人同我一樣好鏡意眼鏡布
想買大size個隻 點入手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞