賣咗十年眼鏡,您問我答3

1001 回覆
20 Like 10 Dislike
佢有批舊lot 同新lot唔同藥水
早排講過我虹膜炎 剛剛星期四去完明愛眼科覆診
個醫生話而家無發炎同眼壓都正常 就停左個隻類固醇放瞳藥水
停左幾日 但我覺得隻眼個近視比之前深左咁
本身兩隻眼近視度數差不多 而家隻右眼就深左咁

純粹想知虹膜炎後遺症會咁 定係純粹啲類固醇放瞳藥水藥力未過?
Hoya Blue Control +900$
有無伏
有無伏

如果正廠hoya算好平
正價1600
有無伏

如果正廠hoya算好平
正價1600

有副廠?
出事
只講實用同平
有咩牌子的有度數的太陽眼鏡好?
有無伏

如果正廠hoya算好平
正價1600

有副廠?
出事

Egg個隻唔知點解冇1.67🤔
有無伏

如果正廠hoya算好平
正價1600

有副廠?
出事

配左防藍光,心理上係幾舒服
但係塊圓鏡邊緣位度數唔足
正唔正常
有無伏

如果正廠hoya算好平
正價1600

有副廠?
出事

配左防藍光,心理上係幾舒服
但係塊圓鏡邊緣位度數唔足
正唔正常

度數深的話,算正常
想問下如果配全視線
遠視同散光都400度既話
大概會係幾錢倒
想配副黑色幼框金屬眼鏡,仲想要眼鏡臂有彈性冇咁易斷。前日喺青衣睇到副Niro幾OK,架要二千鬆啲,會唔會有平啲嘅選擇? 謝謝。
好耐冇買過眼鏡,唔熟價錢
今日係雅蘭中心見到一副ray ban淨框賣緊$880, 個款幾岩心水, 但唔知係真定假野
上官網睇副副至少成千銀
有無伏

如果正廠hoya算好平
正價1600

有副廠?
出事

巴打邊區
Polyvision啲眼鏡價錢合唔合理?
遲啲去驗眼諗緊好唔好順手配埋

重申
Poly vision並非我推薦的polyu clinic

在紅磡理工大學內的眼科視光學診所才是本人推介

Sorry冇追post
即係polyvision驗眼都唔值?

我推介平靚正驗眼的是
紅磡理工大學入面個間眼科視光學診所
Book 學生視光師
200元左右
有埋放瞳check眼底

真係唔明 講勁多次d人都係要問問問

只此一間
其實佢仲有荔景同聖母醫院satellite clinic

盲人輔導會驗眼ok嘛?
Zmith lens係咩鏡片牌子 好唔好用 同貴唔貴
有無伏

如果正廠hoya算好平
正價1600

有副廠?
出事

因為hoya stellify VP blue stock 片只有1.55 同 1.6
想配副黑色幼框金屬眼鏡,仲想要眼鏡臂有彈性冇咁易斷。前日喺青衣睇到副Niro幾OK,架要二千鬆啲,會唔會有平啲嘅選擇? 謝謝。

有的,請再細心尋找

題外話,轉工轉到了一間主力做街坊生意同一牌主理的眼鏡店,見識到醫療券令不少長者換眼鏡,好後悔當年jupas唔報optom報了philosophy同psychology.....
帶左藍光眼鏡會唔會影響睡眠?
因為專家話早上眼睛要見到足夠的藍光,夜晚先會釋放到足夠的退黑激素,咁如果戴左藍光鏡會唔會影響分泌退黑激素?
因為專家話早上眼睛要見到足夠的藍光,夜晚先會釋放到足夠的退黑激素,咁如果戴左藍光鏡會唔會影響分泌退黑激素?

會的,不過依家嘅問題係過度接觸藍光令人睡眠質素變差(晚上理論上不會有天然的藍光光源),先要用抗藍光鏡

有的,請再細心尋找

題外話,轉工轉到了一間主力做街坊生意同一牌主理的眼鏡店,見識到醫療券令不少長者換眼鏡,好後悔當年jupas唔報optom報了philosophy同psychology.....

魚唔過塘唔會大,恭喜恭喜
話時話點解轉工嘅?
謝謝巴打,有冇牌子介紹?

行行出狀元,加油!

有的,請再細心尋找

有的,請再細心尋找

視光同心理哲學差好遠wor

會的,不過依家嘅問題係過度接觸藍光令人睡眠質素變差(晚上理論上不會有天然的藍光光源),先要用抗藍光鏡

但早上都會帶藍光眼鏡bor......
如果藍光鏡係咪會好反光 因為見到d fd果d好似反得好勁咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞