賣咗十年眼鏡,您問我答3

1001 回覆
20 Like 10 Dislike
3000樓下買唔買到大部份金子淨框,仲有邊到買齊款同埋平啲,等一次買眼鏡,唔該曬

金子眼鏡三千樓下應該有不少店家做得到,至於款齊不齊,建議巴打您可以睇吓金子眼鏡官方facebook有無您喜歡的款式
Rayban Aviator 係咪都可以配有度數鏡
太慨幾錢左右

冇原裝度數鏡你ok ma

靚就得, 想大慨知做唔做到

可以講比巴打您知技術上絕對做到,而您度數本身不算高,手工和鏡片配合得到的話,可以做得不錯的效果
如果買框再去鋪頭配鏡片
邊啲鋪比較唔會黑面
例如大連鎖店、私人鋪、樓上鋪?
對emily手工眼鏡框有少少興趣

Emily有四間指定配鏡店
我係其中一間

請留telegram
第一眼睇左 賣左副十年既眼鏡 你問我答 心諗賣左副載左十年既眼鏡都可以你問我答咁過穩?
請問ray ban 太陽眼鏡想配近視鏡有咩選擇

巴打度數深嗎?唔深嘅好多選擇,aviator都得,不過就唔係原裝鏡了

4百幾加散光,原裝鏡有冇得整?
同埋價錢大約幾多?(最平非原裝鏡)

我都想知,我都係呢個情況
係香港用機驗過話150度近視
去到台灣用機驗就125同150
但去到人果part驗 佢竟然話其實得75

究竟邊個先準
屌成日想驗眼,但又驚入去唔買野
左眼 近視550 散光175
右眼近視750
年年近視都會加深 配開cheap cheap 鏡片
宜家出黎做野長期對電腦 的起心肝想配返副靚既鏡片
想要抗埋藍光 鏡片有咩好推介 大概幾多錢到
同埋鏡片加薄係咪真係咁貴 次次配都話加薄要double
想配副黑色幼框金屬眼鏡,仲想要眼鏡臂有彈性冇咁易斷。前日喺青衣睇到副Niro幾OK,架要二千鬆啲,會唔會有平啲嘅選擇? 謝謝。

有的,請再細心尋找

題外話,轉工轉到了一間主力做街坊生意同一牌主理的眼鏡店,見識到醫療券令不少長者換眼鏡,好後悔當年jupas唔報optom報了philosophy同psychology.....

唔怪得巴打咁專業,學識咁高,原來咁高學歷

你唔報Optom真係可惜,我肯定你做視光師可以做得好過好多人
想配副黑色幼框金屬眼鏡,仲想要眼鏡臂有彈性冇咁易斷。前日喺青衣睇到副Niro幾OK,架要二千鬆啲,會唔會有平啲嘅選擇? 謝謝。

有的,請再細心尋找

題外話,轉工轉到了一間主力做街坊生意同一牌主理的眼鏡店,見識到醫療券令不少長者換眼鏡,好後悔當年jupas唔報optom報了philosophy同psychology.....

你唔報Optom真係可惜,我肯定你做視光師可以做得好過好多人

有的,請再細心尋找

認真,呢位巴打鏡片知識真係好高,睇佢答問題就知佢好專業,我都要跟佢學嘢

有的,請再細心尋找

認真,呢位巴打鏡片知識真係好高,睇佢答問題就知佢好專業,我都要跟佢學嘢

冇錯
專業嘅眼鏡配鏡師同視光師係可以互補不足
當啲老屎忽淘汰晒之後
呢行嘅生態先可以改善

有的,請再細心尋找

冇錯
當啲老屎忽淘汰晒之後
呢行嘅生態先可以改善

話時話,要等班老屎忽退休仲要多幾耐左右

有的,請再細心尋找

冇錯
當啲老屎忽淘汰晒之後
呢行嘅生態先可以改善

我地退休前幾年
第一眼睇左 賣左副十年既眼鏡 你問我答 心諗賣左副載左十年既眼鏡都可以你問我答咁過穩?

why not
戴咗依家副眼鏡五年,您問我答
屌成日想驗眼,但又驚入去唔買野

點解唔正正經經駛幾百去視光診所/眼科醫生度驗眼?
係香港用機驗過話150度近視
去到台灣用機驗就125同150
但去到人果part驗 佢竟然話其實得75

究竟邊個先準

人驗果種叫subjective refraction,按唔同嘅方法測照您嘅反應調節度數,如果要配眼鏡一定要用subjective

用電腦嘅叫auto refraction/objective refraction,用唔同嘅方式測量您眼嘅屈光情況,不是用來配眼鏡的,僅供參考

有的,請再細心尋找

冇錯
當啲老屎忽淘汰晒之後
呢行嘅生態先可以改善

多謝晒咁多位巴打咁抬舉

以我認識嘅4牌,最後生嘅今年先四十出頭....
咁老經驗嘅都有好多好勁嘅師傅,我都跟佢地學咗唔少「小撇步」,對我自己嘅發展都好大幫助
依家啲眼鏡搞完一輪都要千幾蚊
咁樣睇返其實Rayban 都唔貴

其實配眼鏡最緊要都係驗眼果part,驗得好配得好先係最重要。老實講Rayban今時今日嘅用料真係同普通牌子差唔多.....

巴打覺得驗一次眼大概幾耐度?
去放完瞳先驗係唔係真係準好多?

巴打指幾耐要驗一次眼?

放唔放瞳真係見仁見智,個人覺得大人唔放都無乜問題

驗眼個過程
上次配眼鏡兩分鐘配完,話我散光淺咗
呢家半年成覺得唔夠

建議巴打配眼鏡時真係搵間主打驗眼嘅眼鏡店,或者幫襯視光師巴打,咁咪放心
理大護眼 d 眼鏡點睇?
好似都唔平

我會覺得polyvision最值錢係驗度數果part
眼鏡款未上去睇過不作評論
請問ray ban 太陽眼鏡想配近視鏡有咩選擇

巴打度數深嗎?唔深嘅好多選擇,aviator都得,不過就唔係原裝鏡了

4百幾加散光,原裝鏡有冇得整?
同埋價錢大約幾多?(最平非原裝鏡)

我都想知,我都係呢個情況

4百幾加散光,鏡片再對彎會有厚度,不過唔對彎好核突的
Polyvision 不等於poly
只是一間普通商業機構
記得
記得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞