賣咗十年眼鏡,您問我答3

1001 回覆
20 Like 10 Dislike
$4500 一副ic Berlin 連Zeiss 1.6 DVP
兩點隻眼都係200度近視
咁算平定貴?

同埋用呢類薄框好唔好再上埋1.67/1.74?

咁淺近視仲1.67,條坑車係邊呀大佬
有無邊間眼鏡鋪,眼鏡多款之餘,可以自助自己試下果陣隔離唔會有人望到實?

我都任人睇
想問下三百幾度近視百零度散光
要對ok既防污防花鏡大概幾錢
順便想問下randolph框既質量好唔好
想問下普通中金架可唔可用超音波洗眼鏡機洗?想買部家用既平時洗下眼鏡
genic eyewea 上網睇好似淨係賣框 但係聽講佢屋企人開鏡片廠 唔知嗰度有冇得配眼鏡框加鏡片?

佢會介紹嚟我度配

巴打係銅鑼灣果間?
$4500 一副ic Berlin 連Zeiss 1.6 DVP
咁算平定貴?

Lindberg Rim嗰啲坑就抆水啲
ic塊鋼片咁幼呢個度數1.67都仲ok
1.74就真係唔好喇
隻料咁脆隻鏡崩硬
想問吓如果350近視150散光,配hoya 1.6 球面1000搞唔搞得掂?
咁算平定貴?

1.74就真係唔好喇
隻料咁脆隻鏡崩硬

200度好薄,冇謂搏啦
1.6同1.67都唔知有冇差0.3mm
咁算平定貴?

1.74就真係唔好喇
隻料咁脆隻鏡崩硬

200度好薄,冇謂搏啦
1.6同1.67都唔知有冇差0.3mm

近視200唔驚嘅
遠視就要搏
不過鋼坑通常建議做airwear
穩陣啲

其實副IC Berlin已經買左同埋戴緊
問一問只係睇下有冇買貴同買錯
IC Berlin眼鏡真係好輕

幾靚喎
介唔介意影個側面嚟參考下

請問下佢鏡袋上高既度數同張卡match嗎?
點解左邊既袋上高既度數上下唔同既?
而張卡既CYL/AXIS係咩?
點解350度既鏡有,而375既就冇既?

老散/負散表達方法唔同

cyl係散光,axis係散光軸
見過最深幾多度散光?

Match
度數有唔同嘅表達方法
Cyl係散光,axis係軸向
有散光先有軸向,無散光唔會有。另外鏡袋都唔會有,要車咗鏡先有
請問下1000度+350度散光,如果唔追牌子配鏡大概幾錢?如果加埋藍光呢?thx
新手想試日本眼鏡睇下岩唔岩

匠澤田 四 紅玳瑁色
超少戴,冇花,齊set,冇單,唔貴

井戶多美男 T461 銀色
超少戴,冇花,齊set,冇單,唔貴

OP MP-2 紅玳瑁色
少戴,冇花,齊原裝袋同盒,購自日本冇單,千幾蚊

有巴打岩可以搵我問價
TG: https://t.me/hk55699

岩岩去左視光師巴打舖頭度配 唔該晒
我塊藍光鏡片上面有好多一點點類似水印既野,但係洗又洗唔走,塊鏡片係咪收左皮 (啲水印唔影響睇野)

有冇gel開頭 會唔會係D spray噴到

利申 外行人

如果係一點點就好大機會係spray

Spray噴到就洗唔甩?
聽講日本jins 配親都係HOYA, 真?
同埋日本配係咪抵過香港?
想要副輕, 舒服, 防UV, 多D功能, 而家個副又重又冼, 普通鏡
想問下用左十一年Silhouette框,已經預左再換鏡隨時一邊會崩,得兩三百度近視用zeiss玻璃會唔會重好多?過去一直都用Hoya VP
我塊藍光鏡片上面有好多一點點類似水印既野,但係洗又洗唔走,塊鏡片係咪收左皮 (啲水印唔影響睇野)

有冇gel開頭 會唔會係D spray噴到

利申 外行人

如果係一點點就好大機會係spray

Spray噴到就洗唔甩?

係 試過奶左野 重新配過對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞