賣咗十年眼鏡,您問我答3

1001 回覆
20 Like 10 Dislike
帶左藍光眼鏡會唔會影響睡眠?
因為專家話早上眼睛要見到足夠的藍光,夜晚先會釋放到足夠的退黑激素,咁如果戴左藍光鏡會唔會影響分泌退黑激素?

會的,不過依家嘅問題係過度接觸藍光令人睡眠質素變差(晚上理論上不會有天然的藍光光源),先要用抗藍光鏡

但早上都會帶藍光眼鏡bor......

太陽係四面八方射入眼,手機同電腦mon係單向光源,唔同的
如果藍光鏡係咪會好反光 因為見到d fd果d好似反得好勁咁

新款唔太反光
眼鏡88全視線優惠
Delux 1.5非球面1080
Seiko authentic 1.6 $1380
1.67 $ 1680
抵唔抵買??

我唔洗優惠全視線收街客先700
Hoya Blue Control +900$
有無伏

如果正廠hoya算好平
正價1600

有副廠?
出事

Egg個隻唔知點解冇1.67🤔

因為hoya stellify VP blue stock 片只有1.55 同 1.6

Stellify?
我比正廠blue control😂
因為專家話早上眼睛要見到足夠的藍光,夜晚先會釋放到足夠的退黑激素,咁如果戴左藍光鏡會唔會影響分泌退黑激素?

會的,不過依家嘅問題係過度接觸藍光令人睡眠質素變差(晚上理論上不會有天然的藍光光源),先要用抗藍光鏡

點解轉工?
想問下如果帶con 既話想滴人工淚液,係咪要除咗副Con出嚟先滴?再等5分鐘後先帶返,咁樣做法有無錯?
想配副黑色幼框金屬眼鏡,仲想要眼鏡臂有彈性冇咁易斷。前日喺青衣睇到副Niro幾OK,架要二千鬆啲,會唔會有平啲嘅選擇? 謝謝。

有的,請再細心尋找

題外話,轉工轉到了一間主力做街坊生意同一牌主理的眼鏡店,見識到醫療券令不少長者換眼鏡,好後悔當年jupas唔報optom報了philosophy同psychology.....

視光同心理哲學差好遠wor

入大學呢家嘢都係睇grade嘅啫

但早上都會帶藍光眼鏡bor......

但依家講緊日夜都會有藍光入眼嘛
無知一問,一副眼鏡隔幾耐洗一次好?
如果兩日洗一次會唔會太多 對眼鏡造成損害?

最好每日搵凍水沖吓,再抹乾,會襟用好多

但如果每日都用洗潔精清洗呢?
有時戴到右耳痛, 點搞

唔想去眼鏡店搞, 因為來回要3個鐘
係連鎖配佐Nikon Relaxsee Plus 加防藍光成五千

近視650/450 百幾度散光

俾貴佐幾多
巴打

同樣around$680

依視路 非球面1.56

瑞士寶 非球面1.6

3百零度近視,100度左右散光,揀邊款好?
巴打

依視路 非球面1.56

瑞士寶 非球面1.6

瑞士寶垃圾
巴打

依視路 非球面1.56

瑞士寶 非球面1.6

瑞士寶垃圾

所以巴打應該都係建議依視路1.56?

好似仲有隻ilens 仲平少少,呢個點睇?
係連鎖配佐Nikon Relaxsee Plus 加防藍光成五千

俾貴佐幾多

寧願配seemax
啱啱有巴打做左對
1.67

俾貴佐幾多

寧願配seemax
啱啱有巴打做左對
1.67

Thx. 下次去屯門搵你配

俾貴佐幾多

寧願配seemax
啱啱有巴打做左對
1.67

岩岩配左as lite
想問下
as lite 同seemax有咩分別?

俾貴佐幾多

寧願配seemax
啱啱有巴打做左對
1.67

岩岩配左as lite
想問下

as lite 單面非球鏡
seemax 隻鏡仲靚過雙非鏡,

不外乎影像清d,不易扭曲,
等其他巴打補充。

但如果每日都用洗潔精清洗呢?

過水過得夠乾淨嘅話更好
有時戴到右耳痛, 點搞

巴打住外國?因為唔知您右耳邊忽痛,難d比建議您....

俾貴佐幾多

寧願配seemax
啱啱有巴打做左對
1.67

岩岩配左as lite
想問下

as lite 單面非球鏡
seemax 隻鏡仲靚過雙非鏡,

不外乎影像清d,不易扭曲,
等其他巴打補充。

http://www.nikonlenswear.co.uk/products/single-vision-lenses/seemax-ap
大家慢用
有時戴到右耳痛, 點搞

巴打住外國?因為唔知您右耳邊忽痛,難d比建議您....

我都摸唔到邊度痛,戴左止去就疼
明明得十幾g 咁輕都疼,好神奇
巴打

依視路 非球面1.56

瑞士寶 非球面1.6

瑞士寶垃圾

所以巴打應該都係建議依視路1.56?

好似仲有隻ilens 仲平少少,呢個點睇?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞