賣咗十年眼鏡,您問我答3

1001 回覆
20 Like 10 Dislike
其實幾多度近視會有做薄鏡既必要?
想問下hoya dulux 1.6 非球面
UV coating 有同冇的話防uv效果分別大唔大?

另外想問 近視400幾 散光200幾
應該用單非球面定雙非球面?
850度近視百幾度散光其實有冇需要做1.74?
想問下我買左副眼鏡 配左一副阿波羅抗藍光
2400蚊 係咪貴左

如果想要抗藍光有咩牌子好?

大框可做
返地盤,大約400度近視,日頭太囇想配全視線有邊隻推薦同冇咁易花,唔該巴打
返地盤,大約400度近視,日頭太囇想配全視線有邊隻推薦同冇咁易花,唔該巴打

地盤如果粗用可以用鍍膜變色
花咗都唔肉赤
如果堅持全視線可用hoya,防花好啲
[quote]返地盤,大約400度近視,日頭太囇想配全視線有邊隻推薦同冇咁易花,唔該巴打

花咗都唔肉赤
如果堅持全視線可用hoya,防花好啲[/quote

鍍膜變色大約咩價錢,唔該巴打
[quote]返地盤,大約400度近視,日頭太囇想配全視線有邊隻推薦同冇咁易花,唔該巴打

花咗都唔肉赤
如果堅持全視線可用hoya,防花好啲[/quote

鍍膜變色大約咩價錢,唔該巴打

四五舊應該有,或者全視線第六代(最新係七代)
岩岩配左副鏡蔡司 DuraVision® BlueProtect 1.6 成副眼鏡3500蚊,ok嗎?

花咗都唔肉赤

依視路呢?

大框可做

細框的話做1.67會唔會差好遠?
我想問Hoya VG係咪防花好

同埋UV果D係咪要另外加

300-400近視度應該用咩曲率同合理價太概幾多

藍光先要另外加,你而家要搵冇uv嘅鏡先難

1.6就夠用,嫌貴可以1.56

我見hoya鏡有得加錢加uv control鍍膜。

係唔係加強本生有防uv鏡片的能力, 還是for本身無防uv的鏡片?

Hoya 全線最小防到uv385
用vp/sft/Venus guard就防哂uv400

上面d鏡全部都防到uv, 我就奇怪價錢表上寫有得額外比多$400 加uv control, 咁個選項咪多餘?

UV control 類似,essilor Forte UV, 雙面吸收紫外光
有副yellow plus帶到我好頭痛,其實係咪個框影響?因為鏡片度數同另外幾副一樣。

可能同調較及位置有關

大框可做

細框的話做1.67會唔會差好遠?

要睇焦點,個人認為差唔遠

花咗都唔肉赤

依視路呢?

依視路coat冇hoya咁好,不過都唔錯
1. 想問問市面大部份眼鏡鋪都賣fashion brand, 邊度會有多d價錢合理既designer brand選?

2. 之前機緣巧合之下買左副牌子叫below the fringe既眼鏡, 點睇呢個牌子?

3. 好似pranda咁, 一d型號寫著made in Italy係咪代表質量高d?信唔信得過?

4. 驗度數問題, 一直都係戴緊三年前右眼近視225度既鏡片.....前年同今年都做過一次放瞳驗度數, 右眼驗出黎都係大約180度, 不過今年就先人手驗到200度再放瞳驗到180度.........問題來了, 視光師本來打算用200度最後確認, 但最後一刻拿我原本225度再試, 呢個出來的視力明顯清好左同sharp好多, 想問點解在我身上人手驗比放瞳準咁多架, 如果用放瞳出來結果就真係唔多惦啊
1. 想問問市面大部份眼鏡鋪都賣fashion brand, 邊度會有多d價錢合理既designer brand選?

2. 之前機緣巧合之下買左副牌子叫below the fringe既眼鏡, 點睇呢個牌子?

3. 好似pranda咁, 一d型號寫著made in Italy係咪代表質量高d?信唔信得過?

4. 驗度數問題, 一直都係戴緊三年前右眼近視225度既鏡片.....前年同今年都做過一次放瞳驗度數, 右眼驗出黎都係大約180度, 不過今年就先人手驗到200度再放瞳驗到180度.........問題來了, 視光師本來打算用200度最後確認, 但最後一刻拿我原本225度再試, 呢個出來的視力明顯清好左同sharp好多, 想問點解在我身上人手驗比放瞳準咁多架, 如果用放瞳出來結果就真係唔多惦啊

首先
放瞳度數真係最準?
其實不放瞳才是一般人平日既狀態

放瞳意思係瞳孔處於放鬆狀態

但你會唔會日常生活瞳孔完全放鬆先?
請問Oakley 啲框好唔好?

想問運動眼鏡有邊款推介?
試吓答巴打您嘅問題:

designer brand 是指 IC! Berlin 一類專門製作眼鏡的品牌?連鎖店可以留意吓我以前做過的愛視美

唔熟呢個品牌,就咁睇手工同料都唔錯,同埋唔算貴

掂過日本眼鏡就會明白made in italy多數都係辣殺,得罪都要講呢一句

放瞳問題等視光師巴打答,thx
請問Oakley 啲框好唔好?

想問運動眼鏡有邊款推介?

巴打有度數嗎? oakley如果用返原裝片不錯的
做乜比人負皮咗....

如果無答到嘅可以tg 我或其他行家巴打都會答
岩岩配左副鏡蔡司 DuraVision® BlueProtect 1.6 成副眼鏡3500蚊,ok嗎?

請問鏡架是?
1.6 blue protect 鏡片約兩千元倒

多口一句,巴打做地盤,眼鏡一定要搵水沖完先好抹,咁會襟用好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞