[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#102 4K時代

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
有1000nits or QD-OLED即換
入門唔係一早有A系同B系咩
Lg冇develop qd oled
等三星出手
但下年最細得49吋
49" 冇位擺
睇評測隻tempest gp27u 好似好正, 但冇貨賣
27” ~28” mon 仲有冇邊隻好過佢?
4k 10bit 144hz 靚hdr
值唔值得等?
Samsung 帶來一款 8K 解析度的 57 吋超寬曲面電競螢幕
- 57 吋
-解析度高達 7,860 x 2,160
-32:9 的比例
-mini-LED 顯示器
-具備 1,000,000:1 的對比度
- HDR1000 規格
-高達 240Hz 的更新率
- DisplayPort 2.1

https://chinese.engadget.com/samsung-ces-monitors-8-k-57-inch-ultra-wide-odyssey-023046598.html
終於有dp2.1
gp27u 數字上好靚
但係咁更新firmware 可能多bug要fix

台灣先啱啱開賣
香港唔知幾時
係qd oled就好了
咁嘅spec有qd oled好撚心動
下年lg 27gp950應該會超越佢
Mini led分區多成千個
更正 27gq950
4090 推唔推得郁
但睇16:9片得32吋
2024年先出?
係喎
我仲停留喺2022
笑死
咁LG 27GQ950-B有冇話今年幾時出?

聽聞係27吋4K 160Hz Mini-LED (接近/超過二千分區),縮小版32GQ950-B (佢有嘅所有嘢27GQ950-B都會跟著有),最Bad好似係一樣冇Type-C
收到風得1560分區
暫時係分區最多的gaming mon
乜原來冇過二千分區嘅Gaming Mon㗎?
唔計32:9 neo g9
好似冇
新neo g9好似4096分區
哦~~ 不過咁寬都正路嘅
如果27/28吋16:9有兩千幾分區的話表現應該好亮眼!!
2048而已
計返16:9得1024
想問下27gq950同32gq950係咪只係尺寸上分別 其他一樣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞