[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#102 4K時代

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
一樣
呢兩款係唔係除左Vesa基本上冇分別?
+1
刨左一輪, 暫時巴哈最多資訊

好似話 G247 反而升級左 DP1.4

但又話照佢個 P/N (MAG -> G),
個定位應該雞左, 但未有人知佢個涵削左啲乜
(外觀計, 暫時已知無左啲 USB 2.0 port 同 機背RGB)
我對比個兩隻
M28U更新後話依家HDR提升到500
https://www.youtube.com/watch?v=ARfSLESJitQ
但MSI果隻就固定 得290

不過其實MON開HDR都晒撚氣
佢塊PANEL同SAMSUNG既70A應該係一樣

基本上鬼佬都係推呢隻
某D分仲高過27 GP950

但PS5就殘血,得返一半頻寬
MSI果邊就完整出到晒
msi 係全速hdmi2.1
對比度咁低 HDR幾光都係晒氣
暗位會灰晒
27gp850
hdmi2.2 dp1.4
2x usb 3.0
可開盡2k 180hz 10bit
亮度高對比度低色域一般反應速度算不錯)

M27q p hdmi 2.0 kvm(唔建議 m27q仲好 要果小小色域貴幾舊)

鐘意鮮色 揀msi
全部都屬於比較平均 但係wqhd 嚟 會比上面兩款橫啲
上面係Hdmi 2.0 更正返
m27q 見佢dp1.2 有少卻步

可能真係落場睇睇gp850同g274 再決定
唔該巴打 解釋得好詳盡
我長駁ps5咁應該揀msi
開唔到10bit
好似係
應該係開唔足,好似係wiki望過
娛樂用途10bit唔重要
通常得HDR content係10bit
跟齊USB upstream,HDMI 同 DP 線都有認證嘅。
LG都出貨了
我都睇咗好多資料,就算150k budget 都一樣,技術上根本未有 27寸4K 高 hz OLED。

可選擇只有 4k 60 (LG,Philips, viewsonic 或一系列國產貼牌,除左 Philips 其他都冇行貨) 或 2k 240 (LG 剛剛出,或 ASUS 剛發佈)

IPS 嘅話我睇過 4k 144+ 就 ASUS,LG 果兩隻最養眼。

Mini LED 國產 Innocn,4K 160hz規格唔錯,價平,但個樣太衰我真心買唔落! 而且實際睇落唔覺得靚過頂級 IPS LED panel。
JOLED可能會出27/32 4k 144hz OLED panel嘅
代運成功無事,佢哋建議木架我都冇整
部C2終於睇得HDR
頭先睇完一套戲 對眼就黎盲 睇黎下次要降一降個亮度
上次廿巴仲話將來要追HDR亮度
你有冇開燈先
有 室內都幾光下
依家對眼仲痛緊
套戲多光場景?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞