[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#102 4K時代

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
用緊1080p60hz打csgo, 硬係好似差少少野咁,但又講唔出, 明明畫面順流暢
想問一個mon同時插Ps5 Pc Switch
有冇邊隻分插好用同用到
買過2-3款都唔得…總有一部係冇反應

唔知去邊問 所以係mon po問問
3060Ti 推唔到4K 144Hz 啦
ok 咁我買返上面果隻
s2722qc反而冇dci-p3色 但有usb c dp+叉電
會轉做副mon唔洗咁貴啦 2千左右夠
3060ti食唔盡2k144, 特效全高應該3a有60fps
打得CSGO嘅就直上240Hz啦,我淨係由165Hz上240Hz之後對槍嘅信心都大咗好多,玩狙對贏嘅機率高過之前好多。

見到有巴打咁既簡約主義Setup又令我幾想學下,返璞歸真
不過我打算整個dual/triple mon版本
最慘冇咁既size既旗艦mon (asus有22吋oled 不過賣4萬)
4萬x3
意思4萬太貴唔值得買
等佢個spec (22" 4k oled) 價錢普及再算希望有啦....
22吋太細未必有希望
想駁xbox同電腦,32吋有咩好選擇?
27-28' 4k 144 駁pc 打機 求推介
見廿清講 MPG321UR-QD同g3223q
後者冇全速hdmi2.1 保養好d
唔係全速會影響畫質?
32GQ950如何?對比之下
唔係全速
通常色彩上會差啲
例如DP可以出10BIT
HDMI唔全速得8BIT
駁PS5人地出4:2:2
唔全速就4:2:0
無記錯係咁
32GQ950好少少 但貴多多
有全速hdmi2.1 有ATW減少IPS GLOW
想問4k mon for macbook 同埋會用黎console打機有無平野推介
咁g3223q建議係邊度買?
dell online chat
如果27吋有咩選擇?其實我會駁MacBook pro,laptop同xbox
係出4:2:0同4:2:2感覺有啲分別
啲色差唔少
之前用過吓佢隻42
Dell S2722QC 27吋 IPS 4K UHD USB-C
呢個評價o唔ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞