[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#102 4K時代

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
咁正常係咪會長開?
定係睇片嗰陣時先開
雙十一淘左隻ktc 27吋2k 170hz 曲mon 800蚊

好撚正
加多200買到高對比度硬件G sync mon..
睇HDR content先開
唔係所有片都有HDR
想問144hz 25"係咪都係#1嗰幾個推介?budget ~$2500,主要打下csgo咁
加多200買到高對比度360Hz硬件G sync mon..
請問邊隻?
想問點解有啲人可以直接用mouse開個Mon menu較setting 唔使用Mon啲掣?點做到係咪唔係個個Mon 都得?
mon有支援ddc/ci先得
有D mon仲會跟埋套software俾你
原來係咪要睇用咩port 定要上官網睇spec sheet搵有冇ddc
manual應該有寫
用緊27” 2k 170hz mon
想換28” 4k 144hz oled
Budget 6-7k
唔急住換應唔應該等埋今年準備出個啲新mon 先?

如果同樣27” 2k升上4k 分別會唔會好大?
諗住既然都4k 不如換大1-2吋既mon
未有 4k 144 oled mon
27-32吋4k144 OLED冇乜消息

27吋2k升4k分別都大
當然大mon會爽d
三叔出43吋4k144 miniled moon
呢個尺寸直接揀OLED啦
想問下28’ 4k mon 最高性價比係咪仲係vg289q
留意咗幾年都冇減過價,邊度買會抵D?
budget 3千內
主要電腦睇片+輕量PS5打機
求推介
有用家話VG289Q刺眼
不如考慮S2722QC
呢隻反而就平面 睇唔透
即係有可能係電視panel
隻moon內置smart tv同wifi
可以當係電視拎走粒影像處理晶片
影像處理晶片都唔奇
因為OLED G8有影像處理晶片
今年有JOLED 32” 4K 144Hz, 但6-7k未必買到

現時買就 SONY INZONE M9, 放得落42”就LG C2電視,6000幾抵到笑
https://www.techpowerup.com/303984/samsung-990-pro-flagship-ssd-has-an-endurance-problem-users-notice-rapid-drive-health-drops?amp

買***電子垃圾嘅話good luck, moon自己碎就屈你閉路電視做假,SSD用兩用就收皮 再配上頂級售後冇得頂
有冇mon廠放風會用呢塊JOLED panel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞