[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#102 4K時代

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
LCD:
VA 黑D 對比度高 , IPS相反
曲面漏光勁D
背光有mini led好好多(分區愈多愈好 )
Thanks 就係要呢啲
有條件就上OLED
靚好多
控光等級差太多
好似係同一塊panel
G274係小facelift 改少少嘢當係新mon
不過msi好改唔改改VESA Size
唔係嘅話我一定買多兩個G274QPF-QD
vesa75 係真係有啲kick
正常 moon arm 都係做100

75 同 100 個價差有咁大咩?
QC
岩岩無聊禁下LG 27GR95QE幾錢
當連豐澤都賣正價現貨8490既時候飛馬居然mark 8799
連mon都要炒
暫時睇夠,我響窗口旁嘅日頭開85%都冇問題。
MAG274標價2600
G274賣緊2650
俾多50買dp1.4 port
我用42睇返朋友部32 都覺得太細

你48去32 應該唔想睇
冇2k ips 144hz賣到千幾蚊,仆街咁撚貴
因為最近都無4K 144既27吋oled, 想問各位巴打有咩 27吋嘅 4K144好選擇? 因為土地問題 27已經極限。筆直15K左右
所以依家有啲後悔,但係買咗都冇辦法
依家心入面期望個neo g7快啲壞 ,俾個藉口自己去買番個42吋螢幕
再換螢幕嘅話目標就係lg OLED FLEX
其實我覺得無論咩mon都好
都係打唔過42 c2 oled
可惜我自己有部sony X85j
要放左呢部先可以入手C2
之後再考慮2K定4K MON

其實最佳選擇我心目中係c2加2k mon
我自己3080根本無可能上到4k 144
京西見 G274 可以做到 人仔1719, 但無得直送

經集運倉唔知安唔安全
本身有部43吋sony
所以自己考慮緊mon洗唔洗上到4k 144
因為3080根本去唔到
更加唔好講ps5要去到4k 120
論質素我暫時睇過咁多評測
應該係lg gp95r 或lg gp950-b最好

m28u 就唔多光,msi果邊就齊全但調色差
擔心集運嗰陣整花個mon就不如喺香港買
M28u同msi同一panel,所以基本盤差唔多,msi隔咁耐先出唔清楚,但同一panel嘅牙石都冇m28u咁好(技嘉係衰代理)
48,42mon我都覺得太大
隻眼好難頂
我主要43吋睇戲同睇片,打機時先用
最初放係床頭都覺得好大,後尾睇慣左
主要我自己覺得27吋應該係暫時最理想既尺吋
再大長時間對住遲早老花眼,周身唔舒服
玩槍game 最明顯
太大你睇隻眼玩槍game係睇唔晒
一部FLEX可以買3部C2
用過oled翻唔到轉頭
試下3423dw 或者g8 oled
g8我有諗過
但係佢得兩k輸出, 我覺得好似浪費咗我張4090
HX310畫質秒殺c2
想問隻mon有無跟啲線
好糾結 ps5應該買mag281urf 定m28u
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞