[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#102 4K時代

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
有少量,平過訂貨
係有
機會,但講真呢刻想換 OLED 嘅人,未用到 burn in 都可能又換咗機啦。
所以見佢又他NANO IPS又窄框所以就問下佢

終於換好,最大用途睇 now 新聞,爽🤣

想問下呢幾隻
技嘉既m28u
差唔多鬼佬都係推呢隻
msi既mag281urf
同埋貴少少但好易漏光h600既既lg gp95r
邊隻會比較好
同埋如果我張3080假設推唔到4k 60
降返落去2k 畫質144會唔會好差?

依家2k既價位真係平左好多
暫時黎黎去去都係
呢幾隻MSI 274QRFqd
lg gp 850b gp83b
呢2隻就邊隻好d?

同埋如果4k60現階段係咪仍然係vg289q最好?
4k144咁平就一步到位啦,我67xt都係照開FSR/Rsr推到過百fps照用
LG出貨未
Ching 訂咗?
我初四行MK,sales 話 27 號到貨。
今日山 SSP 剛剛 show demo。
如果有demo show我諗今個星期會有貨嘅
話說gigabyte m32u 係32吋4k 黎講有冇咩缺點?
rtx4090用家 只是一直係用緊c1 48打機
但係嫌個mon太大, 枱深唔夠有陣時近距離玩lol嗰啲玩到條頸都痛
本身諗住換返42吋但係我驚都係太大, 最後就換咗Leo g7
依家有啲後悔
除咗尺寸細咗未習慣,仲有啲色水都好似c1仲靚
#原本
打算玩3芒
2K 27吋IPS 3000樓下揀LG嘅27GP850-B定係即刻跛嘅M27Q P ?
NEO G7係local dimming 係會灰灰地
清, 我都係望緊呢兩隻, 同埋 MSI MAG274QRF-QD

然後聽聞好似 Acer 都有新 QD mon 出 (XV275UV)
但好似未有開賣日期
Oled不嬲靚d 點比
本身用緊MAG274QRF-QD 但係全世界轉曬垃圾G274QPF-QD唔賣舊款 先諗住轉用LG或者即刻跛
你睇緊呢三隻 我覺得msi有QD 色水最靚
其他好難講
見QRF-QD 只有 HDMI 2.0 / DP 1.2a
會唔會出唔足?

好似port 口最update 係M27Q P (其實都合理, 話晒最新出)
想問下如果for 睇電影
應該睇咩Spec?

HDR動態會好啲?
想佢個Mon 黑色唔好漏光應該睇咩數字?

2K moon Dp1.2a夠用
個人認為玩4k追求用咩port口 2K就求其
price 度見 M27QP 仲貴過 QRF-QD

定QD 個價係 fake9?
HDR content 夠唔夠光?
MAG個價你當係假
問過好多間舖頭 好多間話轉曬G274唔賣MAG
有兩三間話過年後有貨 但係而家好似未有消息
假如想買msi 個mon唔會裝mon臂就買G274QPF-QD 新model價錢同MAG唔會差好多
睇panel類型係咪OLED
G274 同 MAG274, 主要係前者少左兩個 USB?
入面塊 panel 應該仲係同一塊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞