[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#102 4K時代

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
多咗橫向像度一樣會大食d
想問有咩平價細mon推薦
3060 6gb 推會唔會推得到
想問下如果想買4k 27吋mon, 要黎駁ps5 (60fps 就得)+ 要黎用電腦執相, HKD3500有無推介?
話說rtx 3080 用dp to mini dp駁去老母板,再用老母板個thunderbolt 4駁去thunderbolt 4 dock 效能會唔會有損耗,c2係咪都出到4k 120

內建顯示卡
1 個 DisplayPort 1.4 連接埠,支援最高解析 4K 60Hz 1/2
1 個 HDMI 2.1 個帶有 HDR 的 HDMI 2.1 連接埠,支援最高解析度 4K 60Hz 1/2
僅適用於帶有內建顯示卡的處理器。顯卡規格取決於已安裝的處理器。

THUNDERBOLT™ 4
Intel® JHL8540 Thunderbolt™ 4 控制器
2 個 Thunderbolt™ 4 (USB-C) 連接埠位於背板
Thunderbolt 裝置最高可支援 40Gbps 傳輸速率
USB4 裝置最高可支援 20Gbps 傳輸速率
USB 3.2 裝置最高可支援 10Gbps 傳輸速率
裝置最高可支援 5V/3A ,15W 電源
每個連接埠可以菊鏈( daisy-chain) 方式連接 多達三個 Thunderbolt 4 設備或五個 Thunderbolt 3 設備
支援高達 8K 顯示器 (需要將主機板或獨立顯卡的 DisplayPort 連接到背板上的 Mini DisplayPort 輸入連接埠)
想問吓買咗C2嘅巴打平時點保護oled
冇野喇,可能我諗得複雜左

我只係想caldigit ts4 駁mba 同desktop, 如果desktop 唔駁dp to mini dp 去thunderbolt, 最多都係唔可以撳個制轉埋display source 姐, 但usb port 應該都用到
冇呀,想試下再駁多隻type c kvm, 但唔知得唔得

p.s. 未買ts4, 買左隻typec kvm, 但啲port 位係晒前面
MAG274QRF-QD
M27QP
27GP850-B
同價錢點揀
使鬼咩 過保養就換
求救各位巴打,屋企之前有all in one 電腦
Lenovo a540 ,我見lenovo 官網話可以當普通mon咁用。但係我跟足佢啲step都連唔到部 switch
想問各位是咪要多個setting先得
Source : https://support.lenovo.com/in/zh/solutions/ht116757-how-to-use-hdmi-in-function-on-lenovo-a540-a740-all-in-one#%E8%A7%A3%E6%B1%BA%E6%96%B9%E6%A1%88_HT
上網/文書唔好開咁光
唔用就唔好長著
一鳩衝左G8 Oled
到底我會唔會俾曲面搞到發脾氣
21:9曲面ok的
唔知你記唔記得我我就係嫌C2太大
一段時間都適應唔到
依家又可以細又oled
頂唔住了
QD-OLED好過c2 但冇4k
LG OLED Flex
係呀有時真係好撚難
死都要你決擇唔可以一齊有

我唯有不斷說服自己其實計返ppi差唔多
不過唔知netflix有冇Wide support
我上網睇有啲人話有啲人話冇唔知點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞