[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#102 4K時代

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
42c2的確性價比正 但我1300x600枱 擺完左右放kef lsx又汶水
打機用先開
gaming mode 好多限制 冇咩野set
睇片就唔開燈
想問買文書moon
dell u2723qe 好唔好
見佢有ips black 同typec 供電
連埋佢喇叭好似幾好咁
正常 因為game mode要低input lag會停用好多算法
但仲用到DTM
2023 先買PG32UQ 會唔會太遲 見佢1萬蚊左近,貪佢有原生10bit for 剪片,用黎ps5 又都夠用

樓上見話就出個PG32UQXR 又好似太貴
有冇巴打用LG C2/G2做mon,有冇投訴
好似話sdr得200nits
oled差唔多 c2都係呢個範圍
我c2 SDR都係開30亮度 睇片60
綽綽有餘
27gr95qe可能睇落冇咁亮麗
始終cut晒d算法
建議買同panel mpg321ur-qd
只係6800
要注意呢塊panel要行120hz先會係原生10bit
用緊c2
投訴唔係行android
HDR亮度算過得去
當然42C3如果上到1000nits 我會換
點解lg個27 吋新mon 要預佢一兩年壞?因為oled 燒印問題?
係喎,唔該
想問下10bit剪片
唔係HDR片先用到10bit?
呢兩部HDR都冇力
rich
但咁大部要放返出去好煩
諗緊買唔買多部打直
Gigabyte 27吋 曲面電競顯示器 G27FC
呢款點睇

想要靚色 兩個hdmi port
唔洗high refresh rate
2k可以加分

定最好都系M27Q

另外想問如果唔用腳架 掛mon掂唔掂

多謝巴打
M27Q 屌打
都唔係既,SDR 做color grading 或Photoshop 執相有10bit mon 點都好d 既;依家d footage 基本都10bit 或Raw,liveview 睇到個分別都好緊要,睇到grading 到有無重手左 顏色有無斷層。

依部既HDR 夠PS5 玩就夠😂 認真要剪HDR 片就要1000nit 起了 買唔起
學到野

不過ps5 hdr我覺得唔夠 呢兩部個hdr好流
起碼要有mini led背光先ok
本來想買M9 所謂既ps5 mon...原來要amazon 買 先轉
想問下各位會喺邊度買C2
Ching用oled做mon 有冇燒印問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞