[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#102 4K時代

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
有米幾視距就可以
大尺寸仲要光d
又可以揀A95K QD-OLED
我用42 C2 玩warhammer darktide 都算OK
起碼唔會暈 而且臨場感幾好
考慮過c2 42,但係真係做mon黎講太大

我想問mon黎講,27吋 2k同4k其實分別根本唔大?

我張係3080,應該正常係行唔到4k 144hz
27吋既話 2k同4k 我覺得分別唔算太大
其實大
當你睇慣咗4k
一排冇留意mon,想問問有34吋 4k 21比9未? 搵唔到
一早有 但得60hz
Ps341wu 34wk95u
thx, 我想最少120,咁又可以等,卡都唔洗換
請教一下 今日入手左 dell g3233q , 駁ps5用,但搵左好耐都整唔到4k 120hz 試過 開支援120hz game 都係得60hz ,係咪個mon有野要set?
我仲諗緊到底電視電腦雙食
a90 k42定係c2 42好
等多幾個月又有新一代
反而好奇lg新mon LG OLED FLEX
究竟會有幾多人買, 個定價咁進取$24980
多咗個可調節彎度, 但係價錢等於差唔多三部c2 42
開2560x1440整數縮放就係27吋
我自己就用A90K
因為睇片/電視嘅時間多過打機啲
平一皮都可以接受
C2會光少少 對HDR有利 同埋有120hz Dolby vision 仲有價錢優勢
A90k 影像算法可能好d

兩部基本上同級
要fps開27吋
睇片用返42吋?
27吋60cm視距夠 不過唔知你玩fps望唔望得切
買左lg c2 發現hdr唔夠光
lg新出個隻240hz oled
大家睇唔睇好
用oled做mon會唔會好快有印/短命嫁

請問c2跟機依條線有咩用?
玩csgo計
用24‘’眼珠都唔洗轉,用餘光就睇到小地圖
但我轉左用27‘’之後睇小地圖要轉眼球+要轉小小條頸先睇到
玩耐左其實好支力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞