小島秀夫公佈新作Death Stranding 2

645 回覆
227 Like 30 Dislike
但明明上左PC就過500萬銷量,咁一隻驚賣到咁都小眾咩?
但係DS無咗MGSV個日夜轉變場景
Konami而家 根本冇能力做正常既console出嚟
勁鐘意送貨,會即入。 第一集仍在keep 住每日都會開10分鐘做下設備保養
佢拎老任御三家 COD minecraft去比咪算小眾掛
其實都係觀點與角度
我個人覺得兩邊都無錯,只係理念唔夾
一個真係用心做好game既藝術家
一個只係想用game賺錢既商家
理性同感性既激烈碰撞,注定唔夾
而家小島quit左另起門戶仲好,可以做自己想做既game,仲要唔洗幫mgs繼續出續作(小島一早想完)
始終唔係Sony自家公司
所以好難講嘅

反而想食花生睇formsoft變獨佔
等十年後出完整重製版
可能要搵一龍馬買起個ip

係唔係得我覺得好似第一集Amelie
雖然後面係爛尾
但本身劇情都做得好,都好易令人對角色投入感情
一代神作
係,但小島最鍾意撚人,所以應該唔係佢
konami 點會冇一堆ip

惡魔城,silent hill,winning,一d都唔細,mgs本身就係一個重量級既aaa添,係大到可以出一堆衍生作都有玩家埋單

照你咁講,cdpr大唔大?佢正統得tw 呢個成功ip添,cyberpunk都係呢年先有返d起色

想做就自然會做,唔想做就唔會做,你可以話小島同佢理念唔啱,但小島同佢整fox engine,真心唔會係錯誤決定,係konami唔想再行呢條路姐
一行出基地
就轉音樂入歌
好似去緊個公路旅行咁
沉浸感好重好正
Konami玩辦公室政治先
要小島搬office,又將啲員工調㴝調去
而家睇到unreal engine 咁強大仲會覺得小島決定先整engine 後整game 好神添
你都係番去COD特特特把啦 沉浸式體驗唔啱你
cdpr係2077炒車之後考慮轉unreal喇喎
巫師重制已經firm左unreal
惡魔城2d game拎fox整會唔會癲得濟
konami冇心整係最重要個問題
上面我講過佢就算炒冷飯mgs1234都應該呃哂我地錢
佢都唔肯整
unreal係勁,但同人拆數本身就會抗拒

依家市面上一堆game都係自家engine,係最賣得果堆喎,咁係咪代表老任,rockstar,都唔識貨呢?
好唔好玩好主觀
但係條友點解會講咩抽蛋
我好撚迷
晒鳩氣
成班連登仔係度教KONAMI同小島做GAME
你地算老幾呀
食完個雙餸飯就好去幫人打工賺錢啦
後期起好晒公路同纜車
毒撚一支公送貨都幾chill
聽唔聽得出把聲係邊個?
佢個red engine 閪左唯有咁姐,但點解佢地寧願俾錢柒都整red先,想做,應該做,同現實做唔做到係兩回事姐
咁你要玩下MGS系列,更出色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞