小島秀夫公佈新作Death Stranding 2

645 回覆
227 Like 30 Dislike
你企係小島角度出發梗係會咁諗

但Fyk啲股東一定唔係咁諗大股東睇盤數咁大投入仲要長開發周期
業界唔係無其他引擎選擇 坐board 班director唔打機只會睇錢 見佢咁大洗一早想做小島一鑊

你回到本又點? 啲股東見到手遊發達點會想重注做好一隻家用機作品
你壓住大筆錢就係機會成本黎 你諗吓果8年同一筆錢可以出到幾多抽水課金垃圾手遊出黎
出夠廿隻換皮遊戲都得 所以對大股東黎講小島反而係眼中釘
你到宜家仲未明佢地閪在邊度

商業投資你話唔關錢事真係得啖笑 班高層唔打機
佢班仆街會同MGS玩家講感情咩
百分百係小島監督太高筆直嘅關係俾人逼宮
屌 咁下集玩潛入囉
咁嘅話又會變MGS
全世界想佢做MGS呢
咁我都係其中一份子

但如果好似你咁講
基本上又同MGS2劇本流程差唔多
又唔係一定要手游....
你做到UBI咁年貨一堆或者R星個D十年磨一劍FYK未必唔收貨架....
只係佢兩邊都掂唔到
佢都係拍巨硬個D碼頭比佢慢慢磨算啦
其實間間公司決策唔同
但回應米飯班主期待,同反轉豬肚就係屎,邊樣該屌邊樣該幫口,係由自己企邊一邊立場講邊一邊既正論

我係玩家,企玩家立場屌一個唔係冇科足水俾佢,容忍佢,但佢唔回應我期待,走去賺快錢既公司好奇怪?你係玩家,你反而企響konami立場,先係奇怪

呢個世界上有konami,亦有capcom,console唔係冇錢賺,fox engine成功係有目共睹,你唔能夠話佢咁樣搞,玩家可以容忍,係咪屌都唔得先,還是你係fyk股東?

小島開發費高,點為之高先,賺得返都話高?有數計埋你睇,pw+gz閒閒地都同佢賺左幾億hkd,幫補開發費,仲有mgsv pt,根本果陣未來可期,個engine講緊唔係一隻半隻game,成功既engine係可以印銀紙,但佢唔恨姐

再睇返小島依家,速度,銷量,評價,有邊樣唔得?

咁都話cost過高,你係反緊成個aaa,成個console界,做console就係咁高成本,你係咪覺得konami啱?係既話你返去玩pachinko遊戲王,難聽既說話唔講,好行夾唔送
你講果啲遊戲陣容根本係無得同一線日廠比

SilentHill 好評但係相對小眾 大部份人都係識Bio唔識SH
惡魔城係名作, 但係早就做咗明日黃花, 當年沈咗 宜家都未有聲氣
Winning當時已經俾Fifa追咗好多 特別係08年日系勢頭唔好
當年係360黃金年代 其實真係得日本市場經營失敗
好多人因為360轉咗去玩Fifa 唔明你講咩平行時空

當時Fyk position唔係太好
主機大作唔夠多 仲要果個年代百花齊放
街機Sega仲做緊大佬
手遊就出得唔夠SE快 佢地眼紅緊自己搶佔市場搶得慢
佢地當年就係想學SE炒短線手遊 主機作只係用黎做公司嘅金漆招牌
所以當時內部反小島搞高筆直大製作
DS一年前好似報過左5M
以小島名氣呢個銷量其實就
你幾時見到我讚Fyk?我係話你以己度人on99
你用玩家角度分析上市公司嘅決策係好反智
講多次 佢地高層果班仆街唔打機

反就一定係反對嘅 但你啲理由係好弱智同唔熟書

立場正確吖 但係你嘅reasoning錯晒

你同我講財團唔睇錢 同講雞蟲叫雞唔睇身材有咩分別

我已經解釋咗佢地點解要逼宮 咁你都可以屈我撐Fyk
你真係弱智 重讀中三Econ 我咪講咗機會成本

同一筆資金佢地投資手遊回本期快好多 而且projected profit 係明顯高過console好多所以佢地財報係有講明要shift focus 襯手遊市場仲未飽和之前快攻 希望搶得過SE

佢地當時已經無心搞主機作 小島只係佢地眼中用黎維持形象嘅代表人物

無人話小島搵唔到錢 係手遊搵得更多

投資小島大作嘅機會成本係放棄咗搞手遊果啲暴利

佢地就係咁諗 大家都唔同意 但係你要去Acknowledge 個業界係咁諗

你用個人情感出發去睇企業係好幼稚
其實都分析哂出黎小島係賺緊錢包括fox engine開發期

你一口咬定係cost過高其實無非都係為批評佢而攬konami姐

唔駛俾巨硬佢燒錢喎,依家睇佢根本唔燒錢好地地ds都出到2

而且capcom都燒到個re engine出黎,唔通capcom就唔係財團唔睇錢?

根本成件事就係因為konami唔想玩console,監生講成小島燒錢燒死佢
未出director cut 500萬銷量
今年3月就話玩家數過左1000萬,有幾多係xgp就唔知
我都話人各有志,所以我唔鍾意konami就係咁簡單

但係你都識講佢係睇錢賺唔夠快唔夠多,同我一開波既結論冇分別,但點解可以直指到小島開發費過高呢?

konami想賺更多,對佢黎講小島用1蚊都嫌多架啦,咁代唔代表到小島開發費出奇地高?想夾硬反咪出聲囉
你企係小島角度出發梗係會咁諗

但Fyk啲股東一定唔係咁諗大股東睇盤數咁大投入仲要長開發周期
業界唔係無其他引擎選擇 坐board 班director唔打機只會睇錢 見佢咁大洗一早想做小島一鑊

你回到本又點? 啲股東見到手遊發達點會想重注做好一隻家用機作品
你壓住大筆錢就係機會成本黎 你諗吓果8年同一筆錢可以出到幾多抽水課金垃圾手遊出黎
出夠廿隻換皮遊戲都得 所以對大股東黎講小島反而係眼中釘
你到宜家仲未明佢地閪在邊度

商業投資你話唔關錢事真係得啖笑 班高層唔打機
佢班仆街會同MGS玩家講感情咩
百分百係小島監督太高筆直嘅關係俾人逼宮
其實間間公司決策唔同
但回應米飯班主期待,同反轉豬肚就係屎,邊樣該屌邊樣該幫口,係由自己企邊一邊立場講邊一邊既正論

我係玩家,企玩家立場屌一個唔係冇科足水俾佢,容忍佢,但佢唔回應我期待,走去賺快錢既公司好奇怪?你係玩家,你反而企響konami立場,先係奇怪

呢個世界上有konami,亦有capcom,console唔係冇錢賺,fox engine成功係有目共睹,你唔能夠話佢咁樣搞,玩家可以容忍,係咪屌都唔得先,還是你係fyk股東?

小島開發費高,點為之高先,賺得返都話高?有數計埋你睇,pw+gz閒閒地都同佢賺左幾億hkd,幫補開發費,仲有mgsv pt,根本果陣未來可期,個engine講緊唔係一隻半隻game,成功既engine係可以印銀紙,但佢唔恨姐

再睇返小島依家,速度,銷量,評價,有邊樣唔得?

咁都話cost過高,你係反緊成個aaa,成個console界,做console就係咁高成本,你係咪覺得konami啱?係既話你返去玩pachinko遊戲王,難聽既說話唔講,好行夾唔送
DS一年前好似報過左5M
以小島名氣呢個銷量其實就

未出director cut 500萬銷量
今年11月就話玩家數過左1000萬,有幾多係xgp就唔知
好過你揸住隻垃圾game當寶
所以問題咪唔響小島度囉
aaa,console係咁架啦,事因根本係konami唔想玩

不過唔想玩還唔想玩,fox engine,mgsv既開發都係呢班人決策架,斬gz出黎賣又唔俾時間整埋pt,又係佢班友決定架,fyk就係fyk,駛你講股東點睇點睇咩

難聽既野唔講喇,係咁先,你繼續股東思維啦
小島用果筆係可以投放於手遊 高層做生意在商言商係咁諗
投資俾手遊部門 佢地可以比小島團隊搵多十倍嘅錢
咁啲高層點會想批啲款項俾小島做精品遊戲

唔係話唔可以鍾意小島 係你分析得太on9
如果你個人喜好可以套落上市公司政策上面 係人都做得CEO啦

你想要好玩嘅遊戲 間公司就只會想要錢同股東交代
呢個就係創意工業商業化嘅最大壞處
今集係咪送送下貨可以叫飛船補給,定係打打下有玩家突入揸飛船支援
我從來無話過係小島 只係你太無腦

對FYK黎講 小島嘅大製作佢地就養唔起所以炒咗

你講盤生意 唔用商業角度黎講 可以點講?

同樣道理 咁你講波佬講世界盃唔係用足球角度講 你用咩角度講
咁係咪唔屌得先,佢收左奶粉錢架,gz pw我都有買架,該出既唔出,未出得既夾硬出,就咁夾硬出隻未完成作都該屌啦下話?

咁你都有得攬咁cdpr出隻未完成既cyberpunk都唔屌得架啦,ea昆我買左隻anthem都係正路啦下話?

你繼續做股東啦我真係冇氣理你喇
我睇youtube係話有個新社長上任
個新社長要賺快錢先郁小島
之前都雙安無事,

其實K社之前有好多出名ip
例如Love plus,音game個堆
但之後都無再發展無再投資
出新作

就算依家隻e football
都係因為有課金元素先出

同埋久唔久出返D懷舊作
呃下老玩家感情
的確係要合理解釋股東點睇 咁先會明白一個做出一線作品,好嘅製作團隊被炒嘅原因

因為你9up 啲垃圾個人情感當係分析
我當然要修正 你唔無腦發言我咪唔洗指正你囉

中三經濟第一課都未識 係咪讀毅進架你
Konami唔想玩嘅原因 咪就係佢地想轉戰手遊囉

屌你真係蠢過閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞