Philips 飛利浦即熱飲水機 用家請入 [2]

1001 回覆
4 Like 13 Dislike
用過左一年 摸左filter
係咪即換即刻就用到?
收新機 E9壞左
換左部 用左3 4日 岩岩入App 睇 陣話濾心0%

有冇人試過?
其實係咪新生產嗰啲都有機會出事
我 2020 年 12 月淘寶買部 ADD6811,到而家都未有事
想問下禁制d doodoo聲有無得熄左佢

夜晚拎水飲好鬼嘈
好多人問過
冇計
個on9 App真係好多Bugs
濾心機話無野 佢突然100%變0%
跟住斷左佢再連 又識話係99%

連個C掣都會係App係45度 機係50度

重新再連就會一切正常
個app set 左C係50度

但一陣佢自己就會變左痴線software
我發現差唔多每日都要換水,明明仲有成1/4水喺入面
日日咁換好似好晒水咁
咁其實你預期飲唔哂又唔一定要入到佢max 啫
如果直接用水樽入水落去會點
應該都無咩所謂
我都成日懶
就咁倒水入去
個濾水原理就係哂水架啦剩返果啲就係充滿過濾物既廢水
除非兩日都飲唔曬 否則我係斟到過埋max (因為你入幾多水落去大水壺 最後淨既污糟水都係咁多(聽講係要維持返水位既高度/水壓去阻隔啲污染物
唔係好明佢個原理, 佢廢水又無隔開?
都係同一格
下?呢隻唔可以水喉水,要入煲過嘅水
飲咗100L有多水喉水,用緊第2個filter
如果係咁不如用一般電熱水煲算
煲完倒落去晒氣
無所謂架,再濾多次囉,反正都係得水分子通過到所以唔倒直接加水會令到廢物濃度增加減低濾水器既壽命
所有呢類用盒仔filter 嘅喺香港都需要煲
佢本身係設計畀唔駛煲水直接開水喉飲嘅外國人用
簡單啲嚟講
佢喺濾水過程會將水分子用RO 逆滲方式拉出嚟變純水
剩低嘅礦物鹽同埋其他雜質會倒流返去水桶
所以水桶入邊嘅廢物會越積越多
同埋係點解佢過濾嘅速度唔快嘅原因?
我個朋友個工人每一次都係就咁揭開個蓋加水
結果部機年半左右就壞咗
個水桶底勁多白色一嚿嚿滑潺潺嘅水垢
雖然到目前冇乜異樣,但睇你咁講完唔敢再水喉水咁用
尋日喺友和買6920,今日發覺佢漏水,不斷將水過濾到嗰水箱度唔識停
知唔知友和係未7日內可以一換一㗎? 友和無電話打上去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞