當知道咗呢個真相好無奈

581 回覆
3057 Like 113 Dislike
你自己未答左
係. 一步步黎.
做左自己可以做既事.

如果唔搬,你可以屌佢得個講字,自己困住自己.
但佢做咗,無論佢最後成唔成功,最起碼唔會後悔.
個個都返工 唔通個個都想返工咩
負咩責任?點解依個社會要由天生無錢既人去服務班天生有錢既人???你父母有冇為你負責?班有錢佬有冇為你負責???
半年前屋企人中左同公司講變左隔離做野無糧出,
同事中左都係繼續要做野,所以兩條線都係無著數
係度叫春把撚咩
大把人喺依個社會 辛苦過你十倍
因為規距係咁
宇宙一誕生就有規則
點解大質量星體會引力大啲 其他細質量星體要圍住佢轉?因為規則定左係咁就係咁 成個宇宙法則就係到 睇你拎到幾多野走
你講到咁無奈
咁一係轉份自己有興趣既工
一係工餘時間搵自己興趣
一係就移民架啫
抱抱,我好明白,之前有過抑鬱食左一排藥都有咁諗過,但依家好番好多,覆診個陣醫生話我好番唔駛再食藥了。所以你都未必會好唔番的,多啲休息,唔駛迫到自己咁緊的。
年幾前發現有depression
keep 住有食藥
最近終於辭左職
份工本身workload唔大
都講唔出點解自己咁唔開心
明白你,我都有depression
工作上少少壓力已經無限放大
又無咩目標夢想
淨係想日日開心睇漫畫,J下靚仔靚女
人生講唔上有咩大志,啊,有嘅
夢想係唔洗返工啲錢喺天跌落嚟畀我
討厭嘅人全部死晒最好

不過人生就係咁,可能窮盡一生都無咩大事,無咩成就
但可能咁樣先係最好。
如果真係唔洗做就有錢咁就會世界大亂
有時會對比下古代嘅人,喺戰亂嘅人,佢哋嘅生活係生不如死
而家生活喺咁發達嘅年代,有得食,有得訓,活喺平凡之中係一種幸福
或者唔知幾時又有戰爭,甚至被其他星球物種殲滅人類……
sorry鳩up太多,希望你早日搵到可以暫托嘅興趣
就係唔想返工,唔想幫人搵錢
唔係因為份工造成
而係因為呢個畸形社會造成
我再置身寂寞路途
在那裡會有幸福 幸福
多謝. 我冇特登去諗架喇.
醫生話我諗得多,就會成日出現(個腦係咁去加深人既記憶,即係日有所思,夜有所夢)基本上而家唔會主動去想.

所以見到呢啲post, 都會出聲,話俾人知佢地唔孤單.
但點解決,我就唔多comment, 唔想害左人.

上面講得岩,一係死,一係唔死. 而家仲打到字,即係仲想努力下.
一念天堂,如果自殺/傷害人既念頭出現,建議唔好一個人. 去叫個雞同隻雞傾下計都好過一個人亂諗野.
唔好講到服務權貴係宇宙法則
又黎呢d點辛苦十倍講黎聽下?
U r not alone, find solution together
樓主發現左世界既荒謬

唯有學薛西佛斯咁選擇享受
就算俾你調返轉 權貴服務窮人
咁個啲窮人未又係變左權貴
其實最重點係你服務個個人服務就gur唔gur 唔係因為個個係權貴你唔想服務佢
負咩責任?點解依個社會要由天生無錢既人去服務班天生有錢既人???你父母有冇為你負責?班有錢佬有冇為你負責???
因為規距係咁
宇宙一誕生就有規則
點解大質量星體會引力大啲 其他細質量星體要圍住佢轉?因為規則定左係咁就係咁 成個宇宙法則就係到 睇你拎到幾多野走
唔好講到服務權貴係宇宙法則
就算俾你調返轉 權貴服務窮人
咁個啲窮人未又係變左權貴
其實最重點係你服務個個人服務gur唔gur 唔係因為個個係權貴你唔想服務佢

我知 我真係知
所以我冇覺得自己慘
係諗唔明點解要咁殘酷 邊個發明返工
唔通治療抑鬱就係不斷搵d比自己慘既例子黎反映出自己處境已經好過好多人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞