當知道咗呢個真相好無奈

581 回覆
3057 Like 113 Dislike
我明 不過都幾難受
我真係好羨慕唔需要為咗生活而煩惱嘅人
做自己想做的事
Sorry純粹睇下有冇共鳴
識唔識英文
如果我不負責任 我應該一早quit咗呢份工
好奇問吓你有冇試過裸辭休息一排?
可能會有啲分別
壓力大其實可以借兩百萬,之後移民,至少幾年唔使做
入錯行姐
你唔quit 自己你唔想兩老唔好 同 你自己過得好d啫
唔代表你係一個負責任嘅人
梗係有喇….
但同醫生講,佢都係話食多兩個月睇下,失眠咪開敏感藥你等你有睡意.
心理醫生呢,就教你點面對. 但道理我明. 但我就係會失眠,惡夢,間中控制唔到情緒.

因為副作用轉過一次藥. 唔係話而家隻藥冇用,唔食可能我連工都返唔到. 但有時會想到‘究竟幾時先會好’ 個心情又跌一跌. 已經唔係特登諗架喇.

眼光光時,好難唔諗
發惡夢喊醒,唔通唔諗?
明明自己返緊工忙緊,係咁喊,又係我特登諗?
有冇人同你分擔
同你一樣 係冇確診depression
入場前完全估唔到
睇睇下少少想喊又喊唔出但出奇地釋懷
搵份無咁大壓力既工
未必做到,好過無試過咁解

就算你搵到你鐘意做既野,可能都要幾年時間先pickup 到
好多人連困住左係監獄中都唔知
你已經好清醒
巴打點做machine learning 既工本身個行係咩
問題呢份工令你 depression

試下做你鍾意嘅工,會唔會好啲

當然可能冇錢仲唔開心,但係咁就係你付出太少,要求太高。又要有興趣,又要有錢,又要唔洗努力
兩老有無拎長生津呀技術上你餓死佢地都唔會餓死
你的痴情請勿繼續
身同感受
我覺得好大程度上係香港個社會價值觀造就而成,以錢為先,欺貧愛富,欠缺左人既多元發展。

如果有興趣可以youtube睇下DEMORALISATION,有條短片,3幾分鐘,有個學者討論呢種價值觀對年青人係幾咁有害。

睇完如果有興趣,可以睇曬成個演講佢,標題係 The Importance of Being Ethical
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞