當知道咗呢個真相好無奈

581 回覆
3057 Like 113 Dislike
喔最大嘅問題就係
你活係其他人嘅世界
You take no benefit from the others.
Doing something you don’t like is stress
Doing something you love is passion
抑鬱其實有幾隻
1.有啲係情緒化嘅抑鬱 姐係好容易受啲小事影響成個人情緒 影響社交
2.有隻係個腦不由自主咁諗啲極度負面嘅野 係極度個隻 令到個人長期處於不安同焦慮 連覺都訓唔到
3. 最後一隻係所以野都同正常人一樣 但就無事無刻都好想死 感覺唔到喜怒哀樂

第一種可以透過壓力 生活作息 輔導去改善

第二種同第一種差唔多 但最後加埋藥物

第三種係食藥都攪唔掂
我無講過係因為呢樣嘢

咁你打咁長篇大論
又link去買樓養乜養乜
然後又有depression jm9
我係由1去到2再去到3
因為你個人懶 鐘意歎唔想辛苦先抑鬱昨你 你根本唔係遺傳 腦分泌失調或者壓力導致抑鬱
咁瞓唔瞓到覺
same 100%
而家瞓到 有keep住食藥
你咁嘅狀態停藥死撚梗
所以唔會停藥住
你又因為返工辛苦所以抑鬱?
https://youtu.be/lcoQO_dMDDs
巴打可以睇下一個叫Joe Dospenza既人既片,我覺得佢係一個當今好強既一個用科學方法去解䆁現實顯化既人,亦有好多solid既方法去幫人改善生活。我覺得你依家呢種況態係因為潛意識上你有乜真正地點做過清理,所以現實不斷製造左呢啲情況出黎,令到自己處於depression。我都明白你既苦況,的確成長習慣同環境係好容易令人造成一個情緒低落既迴路,不斷地痛苦輪迴,要改變真係需要每日去同自己既ego同body mind去做對抗同糾正。加油呀!呢個人既片真係好有用,希望幫到你!
兩年前同你一樣,之後裸辭
靠積蓄渡日,每日拎住相機周圍explore 香港
用咗一年+3個月調整自己
共勉之
man it up, dont be a pussy
開始做下gym 訓練自己
我覺得你無論工作定私生活都需要調整,你唔等錢使就利用呢段時間建立興趣同生活,之後再搵合適嘅工。得錢使就搵住啲冇咁chur嘅工先,調整好自己再接受挑戰啦
一年前我情況同你一模一樣,返工個程車好辛苦,會諗架車早乜咁快到架。食左藥2個月左右開始好轉,無左負面既諗法,可以正常返工。加油
搵唔到人生方向,真正嘅興趣,冇目標 真係死症
返一份食之無味又放棄唔到嘅工 愈諗愈灰 走唔到出黎,好易鑽牛角尖
因為咁搞到抑鬱,食藥其實都幫唔到幾多
搵心理輔導 有人幫手調節下想法可能會好D
我係二同三之間徘徊
但無再食藥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞