當知道咗呢個真相好無奈

581 回覆
3057 Like 113 Dislike
我想問點知自己有depression?
我近排都成日好down
所以好多人會慢慢墮落,要作姦犯科先可以心理平衡
所以我一早唔打算生仔
買樓就未有錢買 有都可能會買嘅
真心唔好飲自己飲越飲自制力低就會更加諗埋一面,同人飲飲完返屋企果一程慢慢酒醒又係好痛苦
一個人要夠交租 食飯 普通上網睇下劇 睇書
個洗費其實可以好minimal
我都有情緒病. 宜家一個星期返3日工
搵少一半錢, 儲唔到錢 但一定夠生活
壓力都唔會大

人人條路唔同, 人人身體唔同
有啲人細細個就有病添.
人比人 無意思
自己係咁嘅人, 就過咁嘅生活
係會擔心將來退休, 但宜家自己都挨唔到嘅話, 仲點講老果陣呢, 唔make sense

放低啲luxury 唔需要嘅嘢, 慳啲洗
返少啲工, 個人係會明顯開心好多
#61係我情況
如果持續唔開心都好大獲
有啲人仲會食唔落嘢
嗰段時間我仲狂喊 由朝喊到晚
我都一樣
原因一樣又係起唔到身返工
而家調整緊轉wfh &試藥
樓主參考下,唔使夾硬逼自己改變 D 咩
試下搵下點樣可以o係 depress 既狀態下 cope 到你生活必須要做既野,照去
你唔使變到唔 depress 先生存到
on the days you are at 40%, giving 40% is giving 100%
你屋企人冇乜咗你會死?
咁大個人好心叫佢哋自己負責自己生活啦,又玩綁架人生
拎殘津
慳啲洗 炒半日散會唔會好啲
好多人都應該係咁,返工,放工,等死
我都明白呢種覺得人生好可悲嘅感覺

你可以試下唔使咁宏觀咁睇人生嘅,咁睇法人人都係出世,唔知做咗啲咩,跟住就死埋。試下放大啲日常生活,做啲你感興趣嘅嘢,同啲你有興趣嘅人聯絡,曬多啲太陽,感受多啲周圍嘅事物,可能你會感覺好啲。

人生就係咁無謂咁冇意義,但你又未死,又何必俾呢個諗法糾纏住自己搞到自己生存得咁辛苦呢
Ya 我裸辭左然後卡左係後半,發現個人根本冇野想做 一直想去旅行原來係呃自己,而家辭埋工得閒都唔想去,唔知人生為乜
Eeyore is lucky. He has good friends who will embrace his flaws.
你咁講係因為你唔明咩叫抑鬱
唔係我唔調整心態 係跟本調整唔到
其實我都想返工 我知道要返工搵錢
我都好討厭自己咁廢
但每日起身我連起床嘅能力都無
要起身返工好似用曬成個靈魂
連自己都控制唔到自己
全港邊度咁多黎生
有時真係覺得太chur咪停一停諗一諗
或者跳出去望下個世界
唔好俾現世嘅枷鎖約束
正如你所講人生有幾十年行,我完全想像唔到自己未來幾十年都係一個office度死做爛做,早返夜收,又成日質疑呢份係唔係想做嘅工,冇哂自己
尤其自問唔係咩天之驕子,又唔係fg 50k嘅材料
反正本身都低人工開,咪久唔久轉換下環境或抖一排
普通人唔會明.
以為你扮可憐搏同情

我有左情緒病年半,時好時壞.
好既時候同大家一樣. 唔好既時候惡夢失眠明明笑緊都可以係咁喊. 呢年幾我極少見朋友,主要係見親朋友佢都話我扮野….. 屌你老母,我駛駛係你面前失控自殺先叫有病.

我唔奢求正常人明白. 但唔好話我搏同情. 每句涼薄既說話都係利刃. 我呢年基本上都冇見過朋友…. 亦冇見過家人(佢地講野難聽到我想斬死佢地再自殺)

其實你不孤單,只係現實中大家都唔想俾人知,免招人攻擊
你去照顧 D 流浪貓狗,o係佢地心裡面既你都係完美
好多香港人都係咁
或者講邊個想番工?
邊個唔想人生多姿多彩?
但係事實上大部分人生活都係咁
加上呢兩年困住係度
搵個地方去個旅行散散心會好好多
自己畫囉
某程度上同你一樣
冇目標冇興趣冇plan過career path
日日得過且過咁生存緊
已經接受咗人生係咁
如果有錢唔洗返工 我諗我都只係會留喺屋企瞓覺
睇下心理輔導, 但心會放鬆d
老老實實我失業中
中肯
不過係連登講呢d無人聽入耳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞