當知道咗呢個真相好無奈

581 回覆
3057 Like 113 Dislike
你講得好啱 但我潛意識就係有呢種悲觀嘅想法
我有好努力去改變 但一meditate又係咁先知自己嘅fear原來係咁大
攞綜援算啦
大把人行屍走肉一世啦
事實係只有少數人唔係行屍走肉
學我咁
拎張白卡再去返工
成個人舒服晒
就咁睇個問題係咪冥想
有冇食藥?
巴打會唔會轉移視線去enjoy平時唔係返工/放工嘅日子
我同你一樣真係一諗起返工就好depress
但係我其他non返工嘅時間過得好開心 反而珍惜平時放假嘅日子
轉工解決一切煩惱
雖然知道呢個post好多人都叫樓主睇開啲
調整下心態就ok
我都有抑鬱症,基本上一樣狀態
其實心態係控制唔到
而且呢啲好正面嘅嘢有時聽落好大壓力
樓主可以做嘅就係準時食藥同搵一個舒服嘅生活模式
唔開心唔係話睇開咗就得
呢啲好生理性嘅嘢,無能力開心就係無
返唔到工係事實,但要生活都係事實
試下搵啲wfh/flexible少少嘅工
真係唔想做嘢就唔好做嘢
除咗自己無人會怪責自己點解咁廢
最緊要,想講嘢就搵人講,唔好怕麻煩
身體最重要,身體唔健康搵再多錢有咩用
知道 多謝糾正
gayau ching
拎綜授咪得
就係因為太輕鬆
如果一個人係野外生活你就唔會咁諗
明明每日只係搵野食搵水為生你都會覺得每日好充實
做多D 運動,等個人physically 攰,就唔會亂諗嘢
但搵唔到錢個人仲sad
覺得自己廢、生活樣樣嘢都度住度住
呢個fear令我唔敢quit而家份工
今晚會去做運動
大佬香港有咁多人識規劃就冇咁多港豬啦而成長背景係好影響一個人點/識唔識規劃
父母太嚴太放縱/窮仲要窮人思維窮人圈子都會令人唔識規劃
我覺得前期唔識規劃唔緊要,都過去咗、最重要係要認清自己興趣係做乜,性格係啱做啲乜,再慢慢諗點規劃
跪求漫畫名
everyday is awesome
不要把哲學的想法去抽離自己
你跳出左去

但你都係地球人黎既
如何融入也是一個命題

呢種諗法我都出現過
但唔好轉牛角尖
辛苦的都係你
你份工做咩先?
有無建設先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞