當知道咗呢個真相好無奈

581 回覆
3057 Like 113 Dislike
正正常常邊有人想返工
一句到尾都係錢,窮制造了悲劇
心理醫生好貴,最後又要返多份PART TIME搵錢見醫生。又要返多份工,加重病情,又要睇醫生。無限輪迴。
駱駝祥子
same
公屋老綜白卡 輕鬆
返工係為左收工嗰刻同放假
正常人通常喺星期日夜晚病發 尤其係星期一要開會
明呀 但有乜計 唯有搵多啲野玩令自問唔好悶親
如果有好多錢 我at least可以做slasher 鍾意試咩工都得
我係因為經濟壓力而trap咗自己喺呢份工/呢到行
我只可以硬上
之前有research depression 係有新既療法
瑞士有人用LSD microdosing, 結果係有7成人表示一個月內symptom 減左一半

Netflix 都有套紀錄片講呢樣,How to change your mind

Ref.: https://ultra.swiss/lsd-and-magic-mushrooms-how-switzerland-became-the-breeding-ground-for-psychedelics/
飲埋酒嗰人仲癲 會覺得自己好可悲
其實返工嘅意義只係為錢 不可能喺當中有樂趣
亦唔好話xxx都搵到 你問吓佢如果無錢佢做唔做

所以要諗搵咗錢之後想做d咩 呢個先係意義
例如想買模型 想旅行 想買滑板
好彩我幾Enjoy返工,24小時對住屋企人都唔係易過
可惜香港唔接受
你其實算好
可以有得(選擇)唔做,
好多人有家庭, 供緊 30 年樓個 d 點算?

只能夠叫你放鬆下, 休息下,再睇情況。
過去可以唔洗返工?
我明 咁可以點
窮病要用錢先醫到
搵到錢之後自己有同屋企人食好西
有買自己鍾意嘅嘢例如名牌
但不足夠去cover一至五所壓抑住嘅傷感
Depression係神經系統(bio)/情緒(psycho)嘅問題
唔係病毒或細菌 應該稱之為發現而唔係確診
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞