當知道咗呢個真相好無奈

581 回覆
3057 Like 113 Dislike
你係醫生定學者有咩理據去否認呢個病嘅存在
以前陪過朋友去睇抑鬱 醫生有講成因可以係腦內分泌失常之類 所以先要食藥控制 其實同好多病都差唔多 定係你慣左好多病都係垃圾先會有嘅富貴病
好中point
多謝開解 會得閑睇返你哋啲cm提醒下自己..
睇到樓主話想做寵物義工,咁會唔會去試吓做有關動物既工作,例如領養中心D行政人員,個心態可能當幫緊佢地收錢做義工,有D寄托

我都有左8年depression,前年開始做ngo之後覺得自己幫到人又收到錢,個人有返少少價值慢慢D藥都食少咗量
同意,但我唔係想圍爐.
點對其他人既回應其實都係治療既其中一環.

如果聽人講兩句就好大反應,其實都建議去搵個心理醫生睇睇. 要全世界講自己岩聽既野係不設實際. 所以樓主你都要學下適當地無視. 佢地會慢慢guild你.

如果真係唔想公開咁講,可以PM, 但我會覆得好慢
同埋最吊詭呢係病係會傳染/遺傳
其實share都係想大家alert下自己嘅情緒
唔好去到有病先正視
返工真係最撚on9既一樣野
用自己人生去幫人搵錢
老細出份低人工就買起你幾十年時間
老左死左唔會可憐你
完全無人生意義
日日返工都覺得自己係垃圾
想改變現狀又唔知可以點
死又無勇氣
而家積極安排下做義工先 等有一定嘅了解同經濟基礎可能會全身投入
唔通得我一個鐘意番工 番左兩年工 又有錢賺 有人同你吹水 又學到野增廣見聞 又做緊同dream job相關既野 對我而言 番工就係有人比錢你培養自己既興趣 假以時日可以係呢個興趣更上一層樓/own business.
好好珍惜
傳染又唔會嘅 同有抑鬱嘅ex一齊個陣係會唔開心左
但知道點解唔開心 亦都唔會要生要死咁
最多話有影響
以為自己出post
我都有以上症狀 師兄睇邊個醫生 可否介紹一下
兩種都會.
我睇過書但唔想扮識.
我自己都係由瞓唔到開始,到想自殺先求醫.

我相信好多人都冇正視過情緒管理. 就算有,都可能會怕有record 影響搵工唔去睇. 其實你唔係搵啲高管/要職,其實冇人會查你,死左就乜都冇,努力或者會有出路. 唔好自己幫自己睇症,搵專業架喇
我都想對住動物
千其唔好 好撚黑暗 你會更depress
社會需要你呢d 人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞