當知道咗呢個真相好無奈

581 回覆
3057 Like 113 Dislike
半年前確診有depression
以為係呢份工嘅問題
於是我做咗好多嘢去改善
改變自己想法、工作環境、甚至幻想自己轉工轉行
然後發現咗一個真相 就係我根本就唔想返工但冇得唔返
唔想返任何工 亦因為錢我冇得唔返工
我唔覺得自己慘
因為我知有好多好多人同自己一樣
但我唔知可以點接受呢個事實
種感覺好可怕 好似被人困咗喺個電視入面
不停播同一個畫面咁
原來成長就係咁 原來父母、上司過咗呢種生活幾十年
若無其事咁生活但其實夜欄人靜崩潰咗幾十百萬次
不論我幾努力去發掘興趣、打機shopping轉移視線都冇用
當我冥想時呢個想法又會浮岀嚟
有冇人明白我?
可以笑的話
不會哭
禾都唔想返
香港有depression可能多過冇
好多人明嘅
我差唔多,但我決心辭埋都照depress,想死
我就係知quit咗都冇用 仲要而家份工唔算好chur
實在沒法擔起這一種愛
讀咩科? 做邊行? 平時有咩興趣? 家庭環境好唔好?
都好多人好早就規劃 明自己一係為興趣 一係為錢 或者both咁幾計劃自己career 冇得唔做但唔會搞到自己抑鬱
NPC你好

From another NPC
拎曬啲積蓄去旅行行返幾個圈見識下個世界就會有返動力
好似全香港人都係咁
公司有幾個同事確診,我而家日日驗都想有兩條線 成30歲人都未試過會想有兩條線
轉行做醫護人員啦
試下去釣魚 踩單車
其實係想你再試下唔同事物
希望你重拾生活當中既興趣
然後發現咗一個真相 就係我根本就唔想返工但冇得唔返

你唔鐘意份工啲乜?
你如果唔洗返工但一樣有收入會做啲乜?
讀又唔係好 出到㴝做嘢又冇興趣 冇乜長處
慢慢打機 睇戲都覺得悶
返工儲錢為生存
我而家返工都係儲錢為生存
努力做野就係希望唔洗再做野
知道真相就更加努力搵錢 希望盡快退休 起碼都仲有個‘希望’係到
無論點努力都唔可能係死前退到休 個啲先係真正既絕望
唔鍾意份工悶、死板
如果唔洗返工但有一樣收入 我估我會做流浪貓狗義工
對動物好過對人
知道 所以而家仲keep住返工
啲錢都唔亂咁用
但提早退休都幾難 屋企有負擔 我唔食 兩老都要食
好多人係入乞食科之前已經防止咗
就算入乞食科都係自己興 我就數底科 見以前啲同學去搞數學研究冇人明 做教授自成一角 applied嗰啲而家玩machine learning 自己有興趣又唔使乞食
知自己乞食科冇興趣 唔可以做返嗰行 就儲錢幫將來職業結合自己興趣 搞gym room 教琴
你有冇一早規劃先 定 成日都覺得之後先算? 如果後者 而家抑鬱先係正常 人生係path dependent
你講到規劃左就會做到咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞