當知道咗呢個真相好無奈

581 回覆
3057 Like 113 Dislike
真 同你share下 我成日覺得自己得2個選擇
1. 一係放棄自己對理想人生嘅睇法
2. 一係放棄自己條命
你會發現1.係容易過2.好多 而且自己會舒服啲
但係2.就要好大嘅勇氣 仲會hurt埋身邊錫自己嘅人
當然呢啲知易行難 一齊慢慢調整心態
我前日都因為1,3,5,6 喊左陣.
因為舊屎你肯捱,都會捱出頭. 而家成班仆街話唔好逼人逼得太緊,銀行call loan會死好多人.

屌你,我冇地方住又排唔到資助房屋,我唔係人?
我喊唔係因不公或者我不是利益集團.
而係個政府可以因為經濟而選擇任由個市場扭曲. 一面話想留人材,一面就為左有錢既人去放棄一大批人材

當然呢啲係好聽既講法,其實咪就係換血.
但我未有能力出走,唯有流兩粒淚.
我明白你

咁係你忽視咗人地嘅努力
一樣,就算俾幾多人工都係覺得返工好辛苦好壓抑

無自由失自由
同意,我淨身離開屋企,第一樣野都唔係諗點搵錢買樓,係搵錢我試我想既生活. 可能係移民,可能係移居.

搵到錢但冇健康(身體/精神)都係虛渡人生
Jobdb.com la on9
廢就廢喇,de乜鬼pression吖,個個都係咁架啦,唔通個個都去跳樓咩,生活上有唔開心唔如意嘅事係正常,咁都諗唔通係你問題
其實我唔係樓主
我只係想回應返啲人嘅謬誤
我知道無可能要人哋講啱聽嘅嘢
我都知自己有問題,睇緊醫生
點解我會回覆上面嗰堆嘢,
係我知道其實好多同我一樣嘅人都好脆弱
初期唔知要搵人幫手,仲聽到啲咁嘅嘢
只會死鑽牛角尖,到時又多一單悲劇
我有考慮過~ 我而家租劏房住,養唔到. 下個目標係換個地方可以養到喵.
我唔想將我既唔開心轉嫁俾小動物.
不過我想養既原因係:
1)我知自己唔可以獨處,有人/動物交流會好啲
2)我信動物多過人,因為佢地目的純粹

不過,做得主人就唔好令佢地唔開心,請勿衝動領養
其實我買樓只係因為有閒錢先決定買樓
喺嗰一刻嗰個係我想過嘅生活
我冇後悔做呢啲決定
我舉供樓個例子,只係想講,
其實我有認真過我嘅生活
並唔係懶。
其實無話無得唔返既
最少唔係要長期返
搵到筆錢咪唔返
流浪你又敢唔敢先
李小龍話齋 唔好追求輕鬆,要追求力量去應付困難

我都會嚟M咁周期性depress, 唔理佢過咗就冇事,同埋食吓魚油咁,不過嚴重應該都要食吓藥,再慢慢減低依賴

努力唔保證成功,不過會帶嚟幸運
唔知乜鬼哲學家講過,只要賦與一個意義/目標,唔好睇少人可以承受好大痛苦

係好吊詭,imo做人就係追求承受嘅能力,而唔可以直接追求快樂
離開香港啦其他地方無咁大壓力
係播,是但喇,佢睇到就得.
我白卡大晒架,唔係咩?
你辭咗職之後只會更嚴重 所以唔好辭
記得返工返足一世
所以你想做某樣嘢你必須要實行咗先
可能你而家諗得做動物義工或者而個方向係你想做嘅嘢
但可能做咗之後當中落差同辛苦程度遠超你估計
行咗第一步先啦
咁咪唔好番工
係. 我都有碌支柱.
所以睇書有學識係會幫到.

一百個人有一百種想法,唔好否定左先,好多時,睇開啲就會有路行架喇. 不過安慰人就唔好叫人睇開啲喇,唔出聲都好過當面講呢句. 好多時,一餐飯,一小段陪伴時間好過打嘴炮.
我睇到嘅係
你想出世乜都唔使做 鍾意做乜都得
最好身邊嘅人幫你付代價
好讓你可以獲得你口中所謂嘅”自由”
講真 其實好簡單 唔供樓咪得囉
人一日責任去到邊都有壓力
分分鐘去咗外國仲大壓力
無咗熟悉嘅朋友圈子,環境,家庭
去到仲要面對同解決好多事
當然好多人有巨大離港決心會戰勝到所有問題
係,所以係選擇,唔係逃避.
唔好以為離開左香港/困境就冇事.

去下一步前想好. 否則換個環境都解決唔到問題.
香港係荃球最高工時既高壓地區
有情緒病係好正常,普遍過新冠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞