當知道咗呢個真相好無奈

581 回覆
3057 Like 113 Dislike
哂氣啦
最清楚自己個個人係你
心理醫生同係朋友咁傾計 多個意見就得
咁你呢啲想躺平就唔係喇.
我嚴重個排唔夠瞓又會有空白時間,自己坐左個晏晝都唔知. 只要你人生順風順水你想懶都唔得喇.

你會會係單身? 有女你有野想同佢去做(旅行,結婚個啲),個人就會有動力.
躺平
所以啲人未燒到上身咪覺得錢可以解決到大部分問題囉.
我個個月俾咁多錢,啲人又真係覺得depress 係懶唔想返工又要錢. 我都不知幾努力,只係佢要黎時,真係要食藥唔俾自己再咁負.

外力真係救生網黎,想死時食左真係乜都唔想. 好平靜.
啲人唔明精精科藥物係乜,就係食左精神又夠Chill
以為自己開post,近排都一路諗呢個問題
咁多年黎係發現自己根本唔適合生存
樓主可以參考下我嘅經歷睇下覺得邊樣難頂啲
返hea工覺得悶,時間就係用黎坐,人生0價值。
返chur工,已經係做緊啲鍾意做嘅野,但啲野一唔識做就感受到極大壓力,人工用黎睇醫生
唔返工,冇錢用精神壓力大,日夜顛倒,身體狀況又變差,連出街都懶得得出,過咗一兩月就開始社恐。再咁發展應該變隱青
都唔係既,最起碼佢教左我好多野.
點解人會咁,會逃避,會有情緒病,食乜野好,做乜好. 好過唔少連登仔. 有閒錢有需要睇睇,唔係個個朋友識安慰人
係,惡性循環~ 及早求醫
終於完 到我嚟

完了吧 如無意外
但係有時轉行真係幫到好多
我之後返份工返到好似養老咗,轉行之後個人好似復活左又讀書個人又健康左(新工唔洗返shift個作息時間規律返)
已經睇咗心理輔導
最慘係睇呢啲又貴,又要長期睇,即係要長期返工先睇得,又係一個惡性循環
樓上睇三千蚊嗰啲應該係非常專業嗰啲
深夜人攰自己一個多數都會鑽牛角尖諗埋一面,要諗都日頭精神心態好啲先
可以hea的話
不會郁
小心畀人屈共產
從今開始 該好好戀愛
發展興趣唔代表你已經當嗰樣野係興趣
你做完會有滿足感、會會心微笑、個腦好似索咗野上天堂咁

同埋當其他享受唔到呢種快感嘅人身家多你一百倍,你都係會覺得自己幸福過佢
你覆緊廢老

下一代無意結婚生育 鄭丹瑞︰孝順二字50年後消失
https://lih.kg/ycNrcBX
有時真係唔係錢解決到嘅問題,
我好明白你,
有時朝頭早係好唔開心,
點解自己明明係一個好正常嘅人,
居然連自己想做嘅嘢都做唔到,
甚至慢慢連自己鍾意嘅嘢都冇埋。

認識自己嘅人會叫自己休息吓,
都辛苦咗咁耐,但你根本接受唔到自己咁懶。
本身個人性格都比較樂觀,
發生咗呢件事情之後好多人都話我詐病,
又有啲唔知發生咩事,
以為抑鬱症等於思覺失調

食完藥就食嗰陣時叫做冷靜少少,
諗少咗嘢,但藥效差唔多就出現焦慮嘅症狀,
一唔食藥就好似靈魂俾人吸走咗咁

記得要搵人傾吓計,
雖然大部份人都唔係好知發生咩事,
但總有一兩個係幫到手。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞