當知道咗呢個真相好無奈

581 回覆
3057 Like 113 Dislike
玩左先算人生淨係返工好無樂趣
知,洗左幾錢我都知.
我家中產又要話你知?

我有電話錄音,又有相.
你放心,我有Check自己係咪意覺失調.
因為我就係咁值. 連登既人乜階層都有.
因為冇錢都會depress
中產都唔撚值啦
你估你係李澤楷呀
個個月送幾皮野你洗
俾間君臨天下你住
日日call條女俾你屌仲會唔會depress
其實唔係好多人同你情況一樣,講真嗰句,啲人口講就話乜嘢奴隸,其實真實相唔係好多人介意返工。
越有錢有能力嘅人越唔介意返工,因為佢哋喺工作上得到嘅滿足感係無限大。

只有基層低技術人事先介意返工,同埋覺得好痛苦。
減少胡思亂想嘅時間 即係要自己投入做NPC 唔好跳出來
不過咁都好 至少自己心態舒服啲
係,控制到就唔係病喇
你試吓叫武肺休息兩日. 好似班官咁傾到18:00前堂食冇事咁
唔係好明點解個病由表徵轉左內在啲人就會kick住左.

就好似優先座咁,好似後生有手腳就唔坐得咁.
我都唔知點樣回應你,你要唔信我我解釋都冇用

我其實只係想話俾樓主聽,
要搵一個舒服到嘅生活模式去休息吓先,
睇吓醫生整頓下。

或者對於你嚟講勤力就係成世人要打工,
然後仲要好樂於做奴隸一啲反感都無。
老老實實,我都半個收成期廢老,
但聽到你呢啲人咁講嘢,真係覺得好慘。
名星運動員都會有depress介意返工啦
真係depress嘅人唔撚係你諗到咁簡單
其他人以為我係口up up唔想返工
其實每日起身嗰吓都好崩潰
好抗拒返工
唔想對人唔想見到人唔想同人合作
好驚做錯野得罪人
好驚累到同事
食過藥
但其實一返返工就會長期頭痛好唔舒服

我都好想搵到一份自己鐘意嘅工作
因為壓力來源黎自錢
我意思係正常嘅人唔會咁樣諗,係有病先會咁樣諗,所以唔好覺得好慘全世界都係面對緊同一樣嘅痛苦。
純粹係有病,同傷風感冒一樣積極面對治療。
都係㗎,只要有錢嘅話,99%嘅壓力都會消失。
真心,快啲去睇醫生
呢啲嘢唔係轉工解決到
睇過啦
都轉咗另一個工作環境
但其實都係冇乜分別
我覺得係自己心理問題
點慘呢?
你要咁歎 辛苦野邊個做?
唔同你嘈喇. 跟足一日都係萬令,相片偷聽同Hack另計.
攪足成個月都係幾十個,應該唔會得姓李先俾得起吧. 既然你咁井底我就唔同你嘈.

我睇醫生都睇左十幾萬喇,你估平架.
不了,女人只會影響拔劍既速度.
你俾兩隻貓我吸實際啲
會唔會係你諗太多
每月送幾雞你洗
俾條君臨天下同法拉利車匙你
日日call條女上門俾你砌埋
仲有無depress呀
仲會唔會係自己心理問題?
乜嘢叫做歎?
我其實係一個好享受工作滿足感嘅人
我而家每朝起身會控制唔到自己
不停喊離唔開張床
大概喊到中午先起到身做嘢
到夜晚又再loop過
唔係每一個人都好想每日無所事事
我都好想做好多有意義嘅嘢
你眼中嘅歎喺我眼中係另一個故事。

再講,點解辛苦嘢一定要有人做?
點define辛苦嘢?
一出世就要做奴隸?
想做咩咪做,唔好咁廢老思想
仆街以為自己開po
自問自己唔係咩叻仔醒目仔
又無啲咩長處特別技能
每一日都係屌那媽頂硬上嘅狀態去返工
好想躺平 做廢柴 但過唔到自己個關
覺得自己要繼續搵錢先證明到自己嘅價值
覺得自己好可悲
依家先廿幾歲 幾時先捱到六十歲
就算依家未抑鬱 遲早抑鬱都黎搵我
同人傾下吧.
傾傾下就會想通.

心理醫生都有睇?
單食藥會慢好多,不過睇心理好貴…. 3千/hr
心理醫生真係好貴
同埋要夾架啲醫生 我都試咗兩三個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞