當知道咗呢個真相好無奈

581 回覆
3057 Like 113 Dislike
供得起點解唔供
只係想生活正常返
同埋唔供都要返工啦食屎咩
我明白 完全明白 fresh grad每日都在崩潰 呢種生活無一個限期真係令人好絕望
拎綜援囉
自從我睇咗hoholive en後不藥而癒
我係認真既
生活成本好貴
去街食餐飯都六十蚊 講緊好普通嘅食物
唔好下下講兩餸飯 根本唔會餐餐食得到
明白
好多人唔知資本主義既社會有乜問題
而家你知了
sorry 唔係有心質疑你
睇落你似懶多過有病
你可以唔信. 我唔會嬲.
最起碼我會面對,唔會笑鳩人.
難得你搵返個post出黎. 我係被家人逼到有事,所以我搬走.

我只想解決我自己既問題.
同埋支持下其他人.

比起你,我更想鼓勵任何人有更好既結果而唔係涼薄既言詞.

你而家知道我白卡,咁我係咪可以針對你黎講呢? 🤔
所以呢個世界有樣野叫宗教比呢D人安慰自己
其實depress 唔係一個病症, 佢只係一個狀態

一種思想模式

你容許自己深入去默想唔好既事

我以前都有, 而家唔覺得自己係, 因為我不斷發掘新野去增值自己, 唔係因為要交帳單同滿足屋企人而番工

係為左移民, 為左走資, 為左同中國斷絕來往
煮撚狗
行程再安排得充實啲
耗盡下體力 早啲瞓
第二日又係全新既一日
你食完藥都覺得老母搵私家偵探跟你?
你知唔知私家偵探幾貴
你值唔值呀
我宜家呢個狀態搵嘅錢夠我做廢柴加供樓
暫時都接受到,應該就唔會改住
難得搵到一個適應到嘅狀態
如果連freelance都唔做我諗我自殺咗了
你都痴痴地線,首先每個人都獨立個體點解無啦啦變左要負咩責任,然後身邊人幫你付代價?你又知有錢人有錢一定辛苦搵番嚟?唔俾中六合彩???唔俾幾代人收租unun腳?
然後咩口中所謂自由,自由每個人天生都有嘅就,只係依個社會發展到無錢咪要訓街,訓街咪要俾人趕,樓主講緊大家明知個社會結構係搞成咁,個個唔想番工都迫住要番。
你應該無試過有depress
個腦根本成個人都控制唔到
不斷諗野 連身體都有反應
成個人被野谷住 氣都抖唔到
長期瞓唔到
你覺得歎就話暫時頂得住
辛苦少少就話抑鬱發作
個個好似你咁成個世界仲得了
有邊個想返工?
只係我哋未去到despress
樓主保重身體
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞