《周公Online》Season 2—北境篇

477 回覆
21 Like 11 Dislike
有文睇冇嘮嘈,冇文睇聽朝早。
Ch.60—北境篇

炭治郎等人走了一個多小時後,就發現另一片樹林,於是便進駐其內,休息以及吃午餐。

毛澤東趁機與寨民溝通。

毛澤東先是走向一對老夫婦,將身上的饅頭分給他們。

「可唔可以講俾我知,關於奧丁嘅所有嘢?因為,我都係俾奧丁迫害緊....然而我對佢一無所知....」毛澤東說罷,便伸出雙手,輕輕地捉住老夫婦的手,然後繼續問:「奧丁手下有咩能人異士?阿斯嘉特同『Valhalla』具體係咩嚟?」

「後生仔....奧丁手下除咗英靈戰士之外....全部都係神嚟㗎....!有萬物都傷害唔到佢嘅巴德爾....!有可以操縱雷電、手握可以粉碎一切嘅『Mjölnir』嘅索爾....!仲有睇到、聽到萬物嘅海姆達爾....!仲有好多好多嘅神....!佢哋已經係絕頂喇....更何況眾神之父呢!?」老人說。

「奧丁佢哋係阿薩神族....係九界裡面最強大嘅存在....阿斯嘉特係阿薩神族嘅居所,奧丁就喺裡面掌管萬事....『Valhalla』係九界人夢寐以求嘅天堂....但就只有英勇戰死嘅勇士先可以被女武神帶入去....」老婦說。

毛澤東聽得頭頭是道,他由老夫婦口裡得知,英靈戰士並不是唯一的敵人。

「照老伯咁講....奧丁手下嗰三個神嘅能力....恐怕超越咗我哋嘅應付範圍....」毛澤東心想:「都係同田大哥佢哋講先....」

毛澤東走向田信望,在他耳邊輕語:「叫齊唔屬於呢個世界嘅人過嚟,我問到啲緊要嘢。」

於是田信望便召集炭治郎等人。

毛澤東領炭治郎等人遠離寨民後,便將自己從老夫婦口裡打聽到的資訊都告訴炭治郎等人。

炭治郎等人無不震驚,尤其是巴德爾和海姆達爾的能力,令眾人最為心寒。

「即係我哋宜家做嘅每一個動作、講嘅每一句說話都去到奧丁嗰度....?」梁俊川瞪大雙眼。

「巴德爾先恐怖....乜都傷唔到佢....話唔定海姆達爾淨係得收料勁,但戰鬥力廢到媽閪咁呢!」阿輝輕挑地說。

易蘭忽然記起先前在山下的索爾神殿裡看到的索爾神像。

「『Mjölnir』係個錘嚟,但係好短。」易蘭說。

「但可以粉碎一切....」Mark望了自己的盾牌一眼。

「然而奧丁係喺佢哋之上....」炭治郎呼了一口氣,開始想像奧丁的力量有多強。

眾人亦漸漸沉默起來,思考如何與阿薩神族戰鬥。

片刻過後,梁俊川打破沉默:「不如我哋搞掂咗鬼舞辻無慘先?一來,佢似乎易打啲,二來,我唔想再見到有人變做『鬼』....」

炭治郎等人思考一番,無不贊成梁俊川的提議。

「炭治郎,你仲認得佢個樣?」田信望問。

「認得!」炭治郎以堅定的神情回應。

「好極喇!我哋喺樹林裡面安置咗啲百姓先,再去追蹤鬼舞辻無慘!」毛澤東說。

「搞掂咗鬼舞辻無慘之後,先再諗吓點對付奧丁佢哋,順便搵埋離開呢個世界嘅路。」田信望說。

伊之助振臂高呼:「一於咁話!」

「鬼舞辻無慘....鬼舞辻無慘....!你大爺我一定會同你打到飽!Taz'dingo!」齊格菲歡呼起來。

「大家爭取時間休息,我哋嚟緊會好辛苦。」龍文君說。

炭治郎等人便散去。

經過一段時間的休息,炭治郎等人便安置寨民們。
sorry今日出住一半先 聽日補埋另一半
凌晨有文
Ch.61—北境篇

由於伊之助帶頭的關係,炭治郎等人很快就抵達圍牆外。

在圍牆上守備的村民們見到炭治郎等人,便緊張起來。

「你哋係咩人!?」一個持斧的村民指著炭治郎問。

田信望回答說:「馬戲團!」

村民們面面相覷。

「無錯啊!我哋識好多雜技表演㗎!」梁俊川向同伴們打了個眼色。

「我哋表演俾你哋睇啦!」齊格菲下馬,在村民眼前做倒立掌上壓。

炭治郎亦下馬,走到空曠的地方,使出「水之呼吸.貳之型.水車」。

田信望朝一片沒有人的空地使出「厄災之棘」。

村民們見到他們前所未見的「奇技」後,便打開大門,放炭治郎等人進村。

炭治郎等人進村後,有一個持矛的村民走下圍牆,對他們說:「歡迎你哋!」

炭治郎等人下馬。

「唔好意思啊,因為我哋好少會見到外人,所以緊張咗少少....」持矛的村民一臉不好意思地說。

「唔緊要。」炭治郎笑著說。

「係喇,我叫人幫你哋手,安置啲馬先。」持矛的村民說罷,便向圍牆上的鄉里揮手。

有數名村民走下圍牆,與持矛的村民交談數句後,就領馬去馬廄。

「好喇,宜家帶你哋去休息先。」持矛的村民帶炭治郎等人前往村內的酒館。

沿途上,炭治郎等人看到村內的孩童到處嬉戲,老人有婦女照料,場景溫馨。

炭治郎等人很快就到達酒館。

酒館內有不少狩獵完畢的村民,他們都在吃午餐,順便傾談鄉情。

持矛的村民領炭治郎等人去到中央的大桌前,便說:「你哋坐低先,我叫人斟啲酒俾你哋。」

持矛的村民離開後,炭治郎等人便交談。

「估唔到村入面居然有酒館....」齊格菲四處張望。

「正!有酒飲!」梁俊川笑著鼓掌。

「話時話我由入嚟『周公Online』嗰一日開始計,我都有成個禮拜無飲酒....」艾高舒展筋骨後續道:「你叔叔我每日至少一罐『藍妹』啊!」

「鬥飲囉!睇吓邊個『貓』先!」Mark指著艾高笑。

艾高用輕力拍了桌面一下,笑著說:「嚟咪嚟!淆你啊!?」

那時,兩個酒保為炭治郎等人送上十杯酒。

除了炭治郎之外,田信望等人都如狼似虎般奪過放在桌上的酒杯。

炭治郎用力嗅了酒後,突然瞪大雙眼並且大叫:「啲酒有古怪啊!大家唔好—」

炭治郎叫到一半,便止住了。

因為,田信望等人已經喝了一大口的酒。很快地,田信望等人就昏倒。

持矛的村民早就埋伏在炭治郎身後,趁炭治郎反應不及時,用沾有迷藥的毛巾捂住他的鼻,硬生生地弄暈炭治郎。

炭治郎恢復意識後,接近黃昏,他發現自己和逐漸甦醒的同伴們手腳被綁、被困在一間茅屋裡。

「我哋中計喇....」田信望說罷,便嘆了一口氣。

「無人估到會係咁....」龍文君搖著頭。

「我哋要諗辦法解繩先!」伊之助輕聲地說。

正當炭治郎等人圍在一起,準備商議時,屋外便傳出對話聲。

炭治郎等人連忙散開並且裝暈。

炭治郎背靠牆身。

當屋門一打開,炭治郎第一時間就認得出是持矛的村民的聲音。

「睇嚟今次眾神之父一定會好高興。」持矛的村民笑著說:「諸神黃昏嘅誘因已經俾我哋捉到喇....」

炭治郎等人心裡不約而同,提出疑問:「諸神黃昏?」

「岡瑟,今次你救咗成條村啊!」持斧的村民說。

岡瑟觀察了炭治郎等人一番後,便對持斧的村民和另一名持劍的村民說:「睇實佢哋,眾神之父嘅英靈戰士應該好快就到。」

岡瑟說罷,便走出茅屋。

持斧的村民和持劍的村民在岡瑟走後,就關上屋門。

炭治郎等人靜候了數分鐘後才聚集起來。

待續
咁無里頭,玩雜技就入得。
雖然班村民要捉佢,但咁易畀佢哋入,主角唔懷疑,仲覺得自己好合理。
不過,呢種喜劇式謀略幾正,可以用喺港產片。
今日同聽日都休息
Sorry 今日都要休息
凌晨出文
努力中
Ch.62—北境篇

「我哋宜家要靠伊之助幫我哋偵察出面嘅環境。」田信望輕聲地說。

「無問題。」伊之助輕聲說罷,便使出「獸之呼吸.柒之型.空間視覺」。

經過數分鐘的感應,伊之助輕聲地向同伴們說:「出面多人到無架生係搞唔掂....」

就在眾人思考時,炭治郎才發現裝著自己妹妹的木箱不見了。

其實禰豆子並沒有受害。

因為當岡瑟和酒館內的村民們打開木箱發現禰豆子後,誤以為炭治郎等人拐帶兒童,所以他們沒有惡待禰豆子。

不清楚箱外發生什麼事的禰豆子怎樣都不肯走出木箱,岡瑟和村民們認為禰豆子受過創傷,便由得禰豆子留在木箱裡,並且帶去其中一個村民的家裡。

日落後,禰豆子才走出木箱。

禰豆子腦裡只有一件事,就是找回哥哥和同伴們。

禰豆子走出茅屋,看到村內火光遍佈,將村子照得猶如白晝,村民們正在狂歡慶祝。

岡瑟走到位於村中心的奧丁聖壇前,高舉酒杯,高呼:「願眾神之父賞賜我哋!」

周圍的村民紛紛響應並且歡呼。

禰豆子經過片刻的思考後,便決定維持幼兒姿態。

禰豆子順著炭治郎等人的氣味,找到囚禁他們的茅屋。

禰豆子見有守衛,便偷偷地繞到屋後。

在屋內焦急的炭治郎突然嗅到禰豆子的氣味,於是他便移動到去禰豆子所在的方向。

禰豆子嗅到哥哥與自己只有一牆之隔,她馬上用鋒利的指甲劃破右手掌心,將小量的血液灑在屋身的其中一小個範圍上,使出「血鬼術.爆血」。

禰豆子的血液瞬間產生高温並且化為烈焰,將沾有血液的範圍燒得灰飛煙滅。

見到妹妹的炭治郎露出笑容。

「禰豆子!」炭治郎輕喚。

禰豆子點點頭。

與此同時,其餘被困的人一聽到炭治郎的聲音後,紛紛移動到他的身邊。

炭治郎對同伴們笑著輕聲說:「係禰豆子啊!」

眾人一聽,無不喜出望外。

「禰豆子,搵番我哋啲武器出嚟。」炭治郎輕聲吩咐道。

禰豆子點點頭,然後便離開。

無論人群的氣味和酒味有多濃烈也好,禰豆子只專注於哥哥的吩咐,一心想著哥哥的氣味。

禰豆子在人群與屋群間穿插,總算找到了收藏炭治郎等人的武器的茅屋。

不過仍有守衛。

禰豆子先是望了周圍環境一眼,再思考一會兒。她想出引開守衛的計劃。

待續
呢度幾好,留低咗伏筆禰豆子,同時又帶出一個新角色。
解決問題之餘,又出場得有記憶點。
今晚通頂趕貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞